privremeno rješenje

Snašli su se: Ovako se Tesla suočava s globalnom nestašicom čipova

27.07.2021 u 10:30

Bionic
Reading

Kompanija je odlučila promijeniti softver na svojim vozilima kako bi koristila 'zamjenske' čipove kojih, bar zasad, ima dovoljno

Tesla se suočava s globalnom nestašicom čipova tako da ponovno piše softver kako bi podržavala one zamjenske, objavio je direktor kompanije Elon Musk. Nestašica čipova je industriju vozila zatekla tijekom velikog rasta, što je dovelo do gašenja tvornica, duljeg čekanja za narudžbe i naravno - povišenih cijena.

'Koristimo zamjenske odnosno alternativne čipove za koje moramo napisati novi firmware - i to sve u roku od nekoliko tjedana. Ne radi se samo o zamjeni čipa, već i u pisanju novog softvera' izjavio je Musk.

Ovakav pristup Tesli je omogućio nastavak visoke razine proizvodnje i dostave preko 200.000 vozila unutar prošla tri mjeseca. Tesla je u proteklom kvartalu imala 11.9 milijardi dolara prihoda i 1.1 milijardu dolara zarade.

Kriza u industriji električnih vozila

Tesla nije jedina kompanija koja osjeća učinak globalne nestašice čipova. Uz visoku potražnju za automobilima, proizvođači vozila diljem svijeta susreću se s ograničenjem proizvodnje kojeg uzrokuje manjak čipova. Prošlog su tjedna, spominje Verge, Daimler i BMW objavili da je nestašica čipova uzrokovala zatvaranje nekih proizvodnih traka na kojima kompanija isporučuje desetke tisuća vozila.

Musk kaže da Teslin rast zavisi o brzom rješavanju globalne nestašice poluvodiča. 'Globalna nestašica čipova je vrlo ozbiljan problem. Naš rast tijekom ostatka godine bit će determiniran najsporijom karikom našeg dostavljačkog lanca', zaključio je.