SUPER KORISNO

Smartfonom će testirati vašu DNK

23.01.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Znanstvenici su izradili ne jedan, već dva dodatka za pametni telefon kojima je moguće analizirati DNK za djelić cijene odgovarajuće laboratorijske opreme

Prototip dodatka za pametni telefon s mikroskopom trodimenzionalno je isprintan i razvijen zahvaljujući suradnji Kalifornijskog, Stockholmskog i Uppsalskog sveučilišta.

Uzorak pacijentovog tkiva stavi se u spremnik i potom postavi pod posebnu leću prikačenu na kameru pametnog telefona. Dvije laserske diode i bijela LED svjetiljka potom odašilju svjetlo u uzorak u predodređenoj sekvenci. Rezultat postupka je slika koja biva poslana algoritmu na analizu.

Tijekom eksperimenta korištena je Nokia Lumia 1020 iz 2013. godine. No, uređaj je moguće prilagoditi i za uporabu na novijim modelima.

Proizvodnja mikroskopa kojeg se prikači na smartfon mogla bi koštati manje od 500 dolara po primjerku, a primjenu bi mogao naći u učinkovitijem liječenju raka, tuberkuloze i drugih bolesti.  Više pojedinosti objavili su u časopisu Nature Communications.


Mogao bi poslužiti kao alat za proučavanje uzoraka tkiva na licu mjesta, koristeći podatke iz DNK za dijagnoze, što bi u velikom broju slučajeva uklonilo potrebu za slanjem uzoraka u laboratorije na obradu. No, ujedno bi olakšao odabir lijekova protiv raka, liječenju tuberkuloze u zemljama u razvoju poput Indije te pri određivanju je li infekcija viralna ili bakterijska kako bi se moglo odlučiti treba li ju liječiti antibioticima ili ne.

No, u britanskoj tvrtci Oxford Nanospore Technologies kažu kako razvijaju još napredniju i jeftiniju alternativu. Njihov DNK sekvencer za pametne telefone SmidgION može analizirati duge sekvence DNK i drugih bioloških molekula te tako dobiti bogatiji set informacija nego u slučaju potrage za mutacijama na jednoj točki.

Trenutno nastoje tu tehnologiju smjestiti u uređaj veličine kutije šibica. Plan im je izbaciti ga na tržište prije kraja ove godine. Zbog toga što koristi samo elektroniku umjesto leća kamera i lasera mogao bi biti jeftiniji od uređaja kojeg predlažu američka i švedska sveučilišta

Više:BBC