SUMNJIVA ETIKA

Slonovi se istrebljuju radi Isusa, Bude, Muhameda…

17.09.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Širom Afrike krivolov radi slonovače u 2011. dosegnuo je najviše razmjere u više od 20 godina, a istrebljenje slonova dobrim dijelom pokreće tržište vjerskim kipovima i simbolima

Stručnjaci procjenjuju da godišnje zbog slonovače bude ubijeno više od 25.000 slonova. Velike količine njihovih kljova krijumčare se u radionice širom svijeta, od Filipina i Egipta do Tajlanda i Kine, koje iz slonovače izrađuju kršćanske i muslimanske brojanice, križeve, kipiće Isusa i Marije te budističke i taoističke rezbarije. Unatoč tome što religije načelno ne podržavaju besmisleno i nepotrebno mučenje životinja, vjerske suvenirnice, ali i osoblje crkava i hramova očito se upravljaju nekom svjetovnijom logikom.

Na Filipinima, primjerice, koji imaju treću najveću katoličku populaciju na svijetu, tradicija rezbarenja vjerskih predmeta od slonovače toliko je duboko usađena da riječ garing istovremeno znači i bjelokost i vjerski kip. Neki filipinski svećenici preporučuju kupovinu novoizrađenih kipova kako bi njihova povijest počela u rukama njihovih vlasnika. Nažalost, takvi novi kipovi napravljeni su od nove, a to znači ilegalne bjelokosti.

U nekim budističkim zemljama slonovi se štuju kao svete životinje, međutim, unatoč tome svećenici vjernicima u zamjenu za izdašne donacije dijele amajlije od slonovače koje navodno tjeraju zle duhove.

U Kini poveći kipovi od bjelokosti, poput boginje plodnosti Guanyin, znaju dosegnuti astronomske cijene od oko 200.000 dolara.

Poznavatelji situacije kažu da se manji vjerski predmeti ili komadi kljova lako mogu prokrijumčariti omotani u prljavo, smrdljivo donje rublje koje se dodatno može zaliti kečapom kako bi odvratilo carinike od podrobnije pretrage.

Organizacija Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) 2008. godine odobrila je trgovinu tzv. legalnom slonovačom, što podrazumijeva antikne predmete ili one koji su izrađeni prije zabrane izlova slonova radi kljova. Međutim, udruge za zaštitu životinja ističu da je dozvola samo raspirila ilegalnu trgovinu i krivolov. U SAD-u je dozvoljena prodaja predmeta koji su napravljeni prije 1989, no ta je zemlja također i predvodnik u količinama zaplijenjene slonovače.