MATEMATIČARI I INI

Slavite li i vi Dan broja pi? Evo zašto je sve zanimljiv

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.03.2018 16:06
  • Objavljeno 14.03.2018 u 15:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Raman Venin / Alamy

Čuvena matematička konstanta ima svoj dan. Kako ga obilježiti? Pa, možete se natjecati u pamćenju decimala, raspravljati o njenom značaju, hodati u krug ili se počastiti voćnom pitom. Ovo je ujedno i dan kada je rođen Albert Einstein

Da, i matematička konstanta π (što je grčko slovo koje se čita pi) ima svoj dan. Obilježava se 14. ožujka (odnosno 3/14 po američkom načinu pisanja datuma), zato što su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu. Na današnji dan umro je Stephen Hawking, a prije 138 godina rođen - Albert Einstein.

  • +1

Pet najvećih postignuća Stephena Hawkinga

Izvor: Press Association / Autor: Dominic Lipinski

Pi konstanta definirana je kao odnos opsega i promjera kruga, koji iznosi približno 3.14159. Kažemo približno jer je pi dosad izračunat u više od tri bilijuna znamenki iza decimalnog zareza.

Niz brojki nastavlja se beskonačno bez očitog ponavljanja ili obrasca. Za izračune je obično dovoljno znati nekoliko prvih brojki, dok ostale najčešće služe kao izazov onima koji se žele iskazati dobrim pamćenjem.

14. ožujka rođen i Einstein

Na današnji dan 1879. godine rođen je i veliki fizičar Albert Einstein, zaslužan za posebnu i opću teoriju relativnosti, napredak kvantne teorije i statističke mehanike, najpoznatiji po glasovitoj jednaždbi E=mc2. 'Ludost: raditi istu stvar iznova x puta i očekivati drukčije rezultate ', jedna je od njegovih poznatijih definicija.

Koliko je poznato, prva velika proslava Dana broja pi organizirana je 1988. godine u Exploratoriumu u San Franciscu (Sjedinjene Države), a priredio ju je fizičar Larry Shaw. Proslava se sastojala od hodanja u krug i čašćenja voćnim pitama.

  • +9
  • +6

Najveće izreke Alberta Einsteina

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Prije devet godina Zastupnički dom SAD-a usvojio je neobvezujuću rezoluciju koja je 14. ožujka proglasila Nacionalnim danom broja pi. Škole na taj dan drže natjecanja i rasprave, Google mu posvećuje crteže na svojoj početnoj stranici, ponekad i ponegdje ljudi jedu pite i gađaju se njima...

Neki cijeli ožujak slave kao mjesec broja pi, dok je drugima sve to skupa bezveze jer smatraju kako počast treba odati drugom broju - tau.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!