NOVI MONOPOL?

Skype postaje dio Windowsa

19.08.2013 u 18:16

Bionic
Reading

Ponavlja li Microsoft istu grešku kao i s ponudom preglednika Internet Explorer u paketu s Windowsima, što ga je dovelo pred sud i prisililo na nagodbu s vlastima?

Skype će biti najnoviji dodatak Windowsima 8.1, velikoj nadogradnji operativnog sustava koja bi se trebala pojaviti sredinom listopada ove godine.

Pridružit će se nizu drugih proizvoda i usluga koje će Microsoft ponuditi u paketu, poput tražilice Bing, SkyDrivea, Internet Explorera te Xboxovih servisa Music, Video iGames.

Servis za internetsku telefoniju i brbljanje Microsoft je kupio 2011. godine. Danas ima oko 300 milijuna korisnika.

S obzirom na to da se Microsoft morao nagoditi s američkim Ministarstvom pravosuđa oko ponude Internet Explorera u paketu s Windowsima, što je sud ocijenio kao monopolističko ponašanje, postavlja se pitanje - hoće li se isto dogoditi i sa Skypeom?

Situacija nije posve identična, pa stoga ni usporediva. Vlastima je Explorer bio problem zato što su smatrali kako Microsoft pokušava iskoristiti svoju dominantnu poziciju na tržištu ne bi li spriječio programere u pisanju aplikacija za druge operativne sustave, poput Netscapeovog preglednika Navigator.

Skype nije takav slučaj. Zasad nema dokaza da bi dodavanje Skypea u Windowse bilo problematično po stanje tržišta operativnih sustava, piše Seattle Times. Naročito ako korisnici mogu ukloniti aplikaciju za Skype ako to žele te dodati program koji im bolje odgovara.

S druge strane, promijenilo se i tržište. Windowsi još uvijek dominiraju kad su stolna računala i laptopi u pitanju. No, ono stagnira, dok brzorastuće tržište smartphonea i tableta čvrsto drže Apple i Google s iOS-om i Androidom.

Usto, danas se očekuje da uređaj dolazi s ugrađenim aplikacijama i mogućnostima. Na uređajima pogonjenima Androidom redovno ćete naći bar neke Googleove usluge, recimo.