SURADNJA

Školovanje za kreativne tehnologije Algebre i Applea

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 12.05.2010 18:21
  • Objavljeno 12.05.2010 u 14:20
apple algebra

apple algebra

Izvor: Promo fotografije / Autor: Algebra

Na danas održanom edukacijskom susretu u organizaciji Algebre, Appleovog autoriziranog trening centra, prikazane su mogućnosti nastavka školovanja kreativnih tehničkih profesionalaca iz područja video postprodukcije tj. Apple Final Cut Studio, ali i informatičkih stručnjaka zaduženih za održavanje mješovite infrastrukture, bazirane na platformama Apple i Microsoft

'Još od prvih seminara, koje je Algebra organizirala prije dvanaest godina, zacrtali smo si cilj da nam je polaznik u fokusu. Upravo zbog toga smo tražili rješenja koja su neovisno o platformi davala najbolje rezultate i zadovoljavala potrebe profesionalaca koje školujemo', izjavio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre. 'Upravo zbog činjenice da pratimo potrebe IT kreativaca, u proteklih 12 godina održali smo više od 30.000 seminara iz područja grafičkog i web dizajna, digitalne fotografije i obrade, 3D modeliranja te digitalnog videa i montaže.'

Prve grupe školovanja iz područja računalno podržanog grafičkog dizajna i web dizajna krenule su u Algebri još 1999. godine, a na njih su se zatim vrlo brzo nadovezali programi školovanja iz područja 3D modeliranja. Prošle godine počelo je izvođenje najkompletnijeg programa školovanja za digitalnu fotografiju i obradu slike u Hrvatskoj te je do danas pokrenuto već pet grupa u Zagrebu, Zadru i Puli, a najavljeni su i novi termini u svim ostalim centrima. Za ovu godinu već je najavljeno pokretanje školovanja za digitalni video i montažu u sklopu programa obrazovanja 'Specijalist za digitalni video i montažu', u trajanju od 150 sati.

Tijekom događanja sudionicima, kreativnim profesionalcima i IT specijalistima obratili su se Appleovi profesionalci i Algebrini treneri s interesantnim izlaganjima. Tako je Davor Švaić, Appleov trener u Algebri i asistent na Akademiji dramskih umjetnosti pojasnio termine postprodukcije i profesionalnog pristupa montaži, a zatim kroz stvarni primjer složenog reklamnog spota pojasnio uporabu Final Cut Studia, fazu po fazu. Mislav Muretić, također Appleov trener, nadovezao se na prvo izlaganje s novitetima u video postprodukcijskom alatu Final Cut Pro 7.

Drugi dio događanja bio je orijentiran na mogućnosti Mac OS X Servera i efikasnu integraciju mreža Microsoft i Apple. Robert Vežnaver, Apple Campus Rep, održao je prezentaciju standardnih servisa koje nudi Mac OS X Server i napravio poseban osvrt na uporabu podcast servisa, uz naglasak na proizvodnji i distribuciji sadržaja. Podcast po definiciji predstavlja specifičan način distribucije jednostavnih i složenih video sadržaja informativne ili edukacijske prirode, koji korisniku mogu biti dostupni putem internetskih servisa, a uz mogućnost naknadnog pregledavanja bez internetske konekcije.

Nakon toga je uslijedila prezentacija povezivanja Appleovih klijenata s Microsoftovim poslužiteljima i servisima te obrnuti slučaj, povezivanje Mac OS X Servera s Microsoftovim radnim stanicama, koju je pripremio Zlatan Morić iz Algebre.

Za kraj je Predrag Šuka, voditelj Appleove edukacije u Algebri, skrenuo pažnju sudionicima na Appleova školovanja i certifikaciju koja je od danas dostupna u Zagrebu i najavio prve grupe školovanja za profesionalnu montažu video materijala na alatu Final Cut Pro 7.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi