NAJGORE JE PROŠLO

Skandala s Facebookovim korisničkim podacima kao da nije ni bilo, korisnika je sve više i više

22.05.2018 u 08:27

Bionic
Reading

Činilo se kako će skandal oko tvrtke Cambridge Analytica ozbiljno poljuljati najveću društvenu mrežu svijeta. No, koliko mu je doista naškodio?

Ako je vjerovati bilješci investicijske banke Goldman Sachs koja je procurila u javnost, Facebook je iz skandala oko tvrtke Cambridge Analytica izašao jači nego što je bio. Predviđanja o velikom broju ugašenih i izbrisanih korisničkih profila nisu se ostvarila.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju

U bilješci - koja se poziva na podatke analitičke tvrtke comScore - navedeno je kako je broj jedinstvenih korisnika Facebooka u Sjedinjenim Državama tijekom travnja porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 188,6 milijuna. U vrijeme dok je skandal bio u punom zamahu poraslo je i vrijeme koje su ljudi provodili na toj društvenoj mreži.

Prema podacima Deutsche Bank, čistka lažnih korisničkih računa u sustavu za oglašavanje nakon optužbi vezanih uz rusko miješanje u zadnje američke predsjedničke izbore nije imala značajnog utjecaja na doseg oglašavanja. I on je, u stvari, porastao.

To je otkriće, skupa s potpunim oporavkom cijene Facebookove dionice, u suprotnosti s rezultatima istraživanja prema kojem je povjerenje u Facebook strmoglavo palo od sredine ožujka, kad je zviždač Christopher Wylie prvi potaknuo otkriće kako su podaci 87 milijuna korisnika Facebooka neovlašteno korišteni u tvrtci Cambridge Analytica.

U svakom će slučaju dobro doći suosnivaču i šefu Facebooka Marku Zuckerbergu kojeg očekuje susret s europskim zakonodavcima tijekom kojeg će ga ispitivati o zaštiti privatnosti, lažnim vijestima i regulaciji, piše Business Insider.