microsoft home

Sjećate se vremena u kojem je Microsoft imao softver o psima, dinosaurima i robotima?

24.07.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Devedesete godine prošlog stoljeća doba su procvata Microsofta. Svoj vrtoglavi uspjeh prvenstveno može zahvaliti uspješnim softverskim rješenjima, a kako bi dodatno zajahao na toj popularnosti, softverski div tog desetljeća predstavio je i podosta zabavnih komadića softvera

Možda ste zaboravili ili, ako ste među mlađim korisnicima računala i računalnih tehnologija, to niste ni znali - Microsoft je u svom portfelju softvera imao cijeli niz proizvoda objedinjenih pod brendom Microsoft Home.

Osim njega, postojao je niz hardverskih rješenja, a u konačnici se radilo o šezdesetak proizvoda predstavljenih do 1994. godine.

Microsoft Encarta

Godine 1993. tvrtka je pokrenula Microsoft Encartu. Ova CD-ROM enciklopedija bila je prvi proizvod u liniji softvera Microsoft Home, posvećen ponudi obrazovnih i zabavnih PC proizvoda za redovite korisnike.

Microsoft je ubrzo preplavio rastuće tržište softvera za PC tonama sličnih proizvoda. Pokrio je MS tako razne teme, poput baze podataka filmova (Microsoft Cinemania), pogleda na razna vina (Microsoft Wine Guide) i enciklopedije posvećene glazbi (Microsoft Music Central).

Većina tih proizvoda izdana je između 1993. i 1997., a svi su koštali za to vrijeme nevjerojatnih 59,95 dolara kada su lansirani. Većina tih softvera nikada nije dobila drugo izdanje, a brend Microsoft Home počeo je blijedjeti sve do nestanka 1998. godine.

Microsoft Dogs

Microsoft Dogs je upravo ono što mu i naziv sugerira, enciklopedija o psima. Taj CD-ROM, izdan 1995. za Windows 3.1 i Windows 95, sadržavao je informacije o stotinama pasmina pasa, a ujedno videozapise i informacije o podrijetlu pasa, puno savjeta za brigu o vašem psećem društvu i još mnogo toga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: JSmon

Među tadašnjim korisnicima jedan od omiljenih dijelova ovog softverskog programa je pseći klavir. Korisnicima je putem softvera bilo omogućeno sviranje virtualne klavijature koja bi reproducirala lavež određene vrste pasa, a bilo je moguće i odsvirati da svira određene pjesme, samo uz zvuk laveža pasa.

Microsoft Dogs možete potpuno besplatno preuzeti i isprobati sa stranice Archive.org.

Microsoft Dinosaurs

Izvor: Društvene mreže / Autor: JSmon

Poput Microsoftovih pasa, ovaj softverski proizvod iz 1993. imao je cilj biti mjesto na kojem ćete naučiti na jednom mjestu sve što vas zanima o dinosaurima. Slučajno ili ne, Microsoft Dinosaurs izašao je iste godine kad i film 'Jurski park'. Ujedno, softver je koristio dio sadržaja pod licencom poznatog izdavača referentnih knjiga Dorling Kindersley.

Microsoftovi dinosauri uključili su informacije o, pogodili ste, dinosaurima, njihovim vrstama i zemljopisnim područjima na kojima su se nalazili. Softver je sadržavao čak i nekoliko animiranih kratkih filmova, uključujući stop-motion isječak koji je 1984. napravio čovjek po imenu Phil Tippett, a koji će kasnije nastaviti stvarati CGI efekte dinosaura za 'Jurski park'.

Microsoftov ultimativni robot Isaaca Asimova

Prema nekima, Microsoft Isaac Asimov's The Ultimate Robot bio je jedan od najcool, ako ne i najcool, softverskih proizvoda objavljen pod serijalom Microsoft Home. Izdan je 1993. godine, a ponudio je pogled na znanstvenofantastične robote očima i riječima osobe koja je pomogla oživjeti modernu ideju robota, pokojnog autora znanstvene fantastike Isaaca Asimova.

CD-ROM uključuje videointervjue s Asimovom te informacije o njemu i njegovim pričama. Također je bilo moguće pročitati mnoge njegove kratke priče o robotima, a kroz softver smo mogli saznati i kako su oni prikazani u filmovima. Naravno, CD je sadržavao i stvarnu znanost o robotima, uključujući vremensku crtu u njihovu razvoju u našem svijetu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PPI Jackson

Možda je najbolja stvar ovog proizvoda bila Robotoid Assembly Toolkit, dodatak koji je omogućio ljudima da stvore prilagođenog robota od raznih dijelova i dizajna. Putem softvera korisnici su mogli vidjeti svog robota ‘u akciji’. Nacrte za ove dijelove robota izradio je slavni dizajner 'Ratova zvijezda' Ralph McQuarrie, a koji je dizajnirao dva najpoznatija fiktivna robota svih vremena, C-3PO i R2D2.

Odluči li se Microsoft na to, sigurni smo da bi brojnim korisnicima bilo zanimljivo vidjeti i isprobati sve čari multimedije koje nam je softverski div predstavio pod svojim brendom Microsoft Home tijekom devedesetih, no hoće li se to dogoditi, ostaje nam nepoznanica.