SIGURNOST I PRIVATNOST

Sigurnije za mlade: Meta uvodi alat za blokadu golotinje u privatnim porukama

29.01.2024 u 11:51

Bionic
Reading

Najnovija značajka nastoji usluge kompanije učiniti sigurnijima za djecu i tinejdžere

Meta je službeno najavila pokretanje novih sigurnosnih alata za djecu koji, piše BBC, služe za blokiranje primanja, kao i odvraćanje od slanja golih slika, uključujući one u enkriptiranim razgovorima. Značajka bi trebala stići kasnije ove godine.

Alat će vjerojatno biti neobavezan te dostupan i odraslima na Instagramu i Facebooku. Ova odluka donesena je zbog kritika brojnih vlada i policije nakon što je Meta počela šifrirati chatove u Messengeru prema zadanim postavkama. Neki, naime, kažu da će enkripcija na obje strane otežati tvrtki otkrivanje zlostavljanja djece.

Prema Meti, nova je značajka isključivo osmišljena da bi zaštitila korisnike, posebice žene i tinejdžere, od slanja golišavih slika ili pritiska da ih pošalju. Mlađima od 13 godina, podsjetimo, nije dopušteno koristiti njihove platforme.

Također je objavljeno da maloljetnici prema zadanim postavkama od stranaca neće moći primati poruke na Instagramu i Messengeru. Ranije ovog mjeseca vodeći ljudi policije u Velikoj Britaniji rekli su da su mladi koji šalju golotinju pridonijeli porastu seksualnih prijestupa koje su počinila djeca u Engleskoj i Walesu.

Pravni podnesci koji su nedavno objavljeni kao dio američke tužbe protiv Mete navode da dokumenti tvrtke pokazuju da je procijenjenih 100.000 korisnika Facebooka i Instagrama tinejdžerske dobi svakog dana seksualno uznemiravano na internetu. Meta je odgovorila ocijenivši da se pogrešno karakterizira njezin rad.

Meta sanira štetu

Međutim u četvrtak je tehnološki div otkrio novu značajku koja će pomoći u zaštiti tinejdžera od neprikladnih slika u privatnim porukama. Ovaj sustav također će raditi u enkriptiranom chatovima.

Nedavnu odluku Mete da zaštiti chat prema zadanim postavkama end-to-end enkripcijom (e2ee) žestoko su kritizirale vlade, policije i vodeće dobrotvorne udruge za djecu. To znači da samo pošiljatelj i primatelj mogu čitati poruke, što znači, kažu kritičari, da Meta ne može uočiti i prijaviti materijal o zlostavljanju djece u porukama.

Druge aplikacije za razmjenu poruka, kao što su Appleov iMessage, Signal i WhatsApp, koriste ovu tehnologiju i snažno su je branile. Međutim neki kritičari kažu da bi platforme trebale primijeniti tehniku 'skeniranje na strani klijenta' kako bi se otkrilo zlostavljanje djece putem aplikacija koje koriste enkripciju.

Skeniranje na strani klijenta odnosi se na sustave na korisničkom uređaju koji skeniraju poruke tražeći podudaranja s poznatim slikama zlostavljanja djece prije nego što se šifriraju i pošalju te prijavljuju tvrtki sve one koje sadrže sumnjiv i nezakonit sadržaj. Dječja dobrotvorna organizacija NSPCC izjavila je da Metin novi sustav 'pokazuje da su u okruženjima enkriptiranima na obje strane mogući kompromisi koji balansiraju između sigurnosti i prava na privatnost korisnika'.

Kako rade novi alati?

Prema Meti, nova značajka ne koristi skeniranje na strani klijenta, za koje vjeruje da potkopava glavnu značajku zaštite privatnosti enkripcije, odnosno da samo primatelj i pošiljatelj znaju što je poslano.

Funkcija će koristiti strojno učenje samo za prepoznavanje golotinje i radit će u potpunosti na uređaju, piše izvor. Prema Meti, korištenje strojnog učenja za prepoznavanje zlostavljanja djece puno je teže i postojao bi ozbiljan rizik od pogrešaka ako bi se to pokušalo uspostaviti među milijardama korisnika s potencijalom prijavljivanja nevinih ljudi.

Umjesto toga koristi se niz sustava za zaštitu djece, koji prema Meti ne narušavaju privatnost, uključujući one što identificiraju odrasle osobe koje se ponašaju sumnjivo te sprječavaju njihovu interakciju s mlađima od 18 godina ili pronalaženje i praćenje drugih sumnjivih odraslih osoba. Oni također mogu spriječiti odrasle da stupaju u kontakt s maloljetnicima te ograničiti mogućnost starijih od 18 godina da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate.

Meta tvrdi da je uvela više od 30 alata i resursa za zaštitu djece, a u četvrtak je također otkrila niz novih sigurnosnih značajki za njih. Prema zadanim postavkama, djeca neće moći primati poruke na Instagramu ili Facebook Messengeru od osoba s kojima nisu povezana ili koje ne prate, objavljeno je.

'Prema ovoj novoj zadanoj postavci, tinejdžerima mogu slati poruke ili ih dodavati u grupne razgovore samo osobe koje već prate ili su povezani', napisala je Meta na blogu. Alati za roditeljski nadzor sada će također dati roditeljima mogućnost da odbiju zahtjeve tinejdžera da promijene zadane sigurnosne postavke - poput onih koje određuju tko im može slati poruke ili mogu li vidjeti osjetljiviji sadržaj. Dosad su, zaključuje BBC, samo bili obaviješteni o toj promjeni.