PRVA POMOĆ

Savjeti za sigurnije kupovanje preko eBaya

23.12.2008 u 15:58

Bionic
Reading

Neugodna iznenađenja i prijevare mogući su na najvećoj svjetskog virtualnoj tržnici kao i na onima u vašem gradu. Stoga vam nudimo nekoliko savjeta kako trgovinu obaviti što sigurnije

eBay je svoj život započeo kao aukcijska stranica za pojedinačne korisnike, a s vremenom su im se pridružile i brojne trgovine koje svoje, nove i rabljene artikle prodaju većinom za definiranu cijenu. Posljedica rasta ponude je, nažalost, veća opasnost od prijevare. Na svu sreću, uz nekoliko mjera opreza kupovina na eBayu može biti dosta sigurna.

1. Registrirajte se na PayPal. Najpoznatiji servis za online plaćanje je u vlasništvu eBaya te nudi dodatne mjere zaštite u slučaju da se prijevara dogodi, ali i osiguranje od prijevare do određene svote. Korištenjem PayPala broj svoje kreditne kartice ostavljate samo tom renomiranom servisu, a ne svakom trgovcu od kojega ste nešto kupili.

2. Pažljivo pročitajte opis proizvoda koji želite kupiti. Osim opisu, pažnju treba posvetiti i uvjetima kupnje te troškovima dostave. Ako niste zadovoljni informacijama koje su vam na raspolaganju, nemojte se ustručavati poslati upit prodavaču. Možete to napraviti za trajanja aukcije, a ako je predmet u slobodnoj prodaji za fiksnu cijenu, onda imate više nego dovoljno vremena za komunikaciju s prodavačem.

3. Provjerite prodavača. Svaki registrirani korisnik eBaya ima profil s ocjenama drugih korisnika koji su poslovali s njime. Pogledajte statistiku prodavača za čije proizvode ste zainteresirani i pročitajte nekoliko ocjena.

4. Nemojte se uhvatiti za prodavača kod kojega je predmet koji kupujete najjeftiniji. Vrlo je vjerojatno da će on svoj gubitak vratiti na troškovima dostave. Dobro se informirajte koliki će biti ti troškovi prije nego što date svoju ponudu. Preferirajte trgovce koji ne kompenziraju nisku cijenu proizvoda visokim troškovima dostave jer u slučaju isporuke oštećenog proizvoda ili neke druge poteškoće vjerojatno je da će vam biti vraćen novac potrošen na kupnju, ali ne i onaj potrošen na dostavu.

5. Cijelu transakciju kupnje obavite kroz eBay. Nemojte ni slučajno popustiti ponudi da ćete dobiti bolju cijenu ako sve završite mimo eBaya. U takvoj transakciji nećete imati zaštitu eBaya niti osnove za žalbu.