PRVA POMOĆ

Savjeti za fotografiranje arhitekture

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 03.03.2010 14:03
  • Objavljeno 03.03.2010 u 14:03
arhitektura naslovna

arhitektura naslovna

Izvor: Corbis / Autor: Mel Stuart

U posjetu nekom gradu gotovo sigurno će svatko od nas pokušati zabilježiti dio njegove arhitekture. Nudimo vam nekoliko savjeta kako to učiniti sa što većim uspjehom

Pripazite na smjer izvora svjetla i na sjene. Fotoaparati razlikuju daleko manji svjetlosni dinamički raspon nego ljudsko oko, pa će eksponirati pravilno ili tamniji ili svjetliji dio, ne oba. U slučaju da baš jako želite taj kadar, pokušajte snimiti više fotografija s različitim ekspozicijama i kasnije ih kombinirajte u HDR fotografiju.

Nosite stativ. Grad možda i nije najpraktičnije mjesto za fotografiranje sa stativa, ali pokušajte uzeti barem minijaturni stativ ili vreću za podmetanje pod fotoaparat. Raznorazne ograde i stupovi mogu poslužiti kao fiksator fotoaparata, a vreća ili mali stativ će pomoći da se fotoaparat pravilno usmjeri.

Arhitektura se može fotografirati u svim vremenskim uvjetima. Neke zgrade, pogotovo kamene crkve, daleko će impresivnije izgledati okupane kišom nego obasjane suncem. Ukoliko ste u prilici, napravite fotografije istih zgrada pri različitim vremenskim uvjetima. Mogli biste se ugodno iznenaditi dobivenim rezultatima.

Iskoristite odsjaje građevina u vodi ili staklu. U gradovima će vjerojatno biti daleko više prilike da se uhvati odsjaj u staklu jer mnoge moderne zgrade, pogotovo poslovne, imaju staklene vanjske površine.

Ken Davies

Ken Davies

Izvor: Corbis / Autor: Ken Davies

Arhitektura se ne mora nužno fotografirati izvana. Uđite u zanimljive zgrade, ukoliko je to moguće, i fotografirajte ih iznutra. Vjerojatno ćete u unutrašnjosti pronaći jednako zanimljive motive, ako ne i zanimljivije.

Koristite širokokutni objektiv. Imate li SLR fotoaparat, svakako ponesite širokokutni objektiv, a kupujete li kompaktni fotoaparat za fotografiranje arhitekture, svakako obratite pažnju na njegov optički raspon i kupite onaj s najširim objektivom (što manji prvi broj optičkog raspona, 28 mm se već smatra širokim). Vjerojatno je da ćete većinu fotografija napraviti širokokutnim objektivom, ali ne valja zanemariti ni teleobjektive.

Fotografirajte detalje. Ukoliko niste u mogućnosti obuhvatiti cijelu zgradu ili vam se ne sviđa kadar cijele zgrade, pronađite zanimljivi detalj i fotografirajte ga teleobjektivom.

Fotografirate li građevine koje su iznimno velikih dimenzija, pokušajte ukomponirati u kadar neki objekt općepoznatih dimenzija poput automobila ili osobe. Gledatelj fotografije će na taj način odmah spoznati veličinu fotografiranog objekta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi