havarija u južnim morima

Santa leda pluta prema Južnoj Georgiji. Sudare li se, ugrozit će opstanak svih živih bića na otoku

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 13:06
  • Objavljeno 27.11.2020 u 13:06
Santu A68A morske struje nose tisućama kilometara daleko od mjesta na kojem je nastala

Santu A68A morske struje nose tisućama kilometara daleko od mjesta na kojem je nastala

Izvor: Profimedia / Autor: AFP

Ogromna santa leda, nazvana A-68A kreće se prema Južnoj Georgiji u Južnom polarnom oceanu. Nove slike, zabilježene misijom Kopernik Sentinel-1, pokazuju da santa mijenja smjer i kreće prema zapadu. Ugrožena su staništa mnogih tamošnjih vrsta

U srpnju 2017. gromada leda, više nego dvostruko veća od Luksemburga, odlomila se od ledenog grebena Larsen C na Antarktici. Tako je nastala jedna od najvećih santi leda. Sada, tri godine kasnije, santu A68A morske struje nose otvorenim morima, tisućama kilometara daleko od mjesta na kojem je nastala.

Ledena santa A-68A

Ledena santa A-68A

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

Posljednje snimke misije Copernicus Sentinel-1, napravljene 25. studenog, pokazuju da se istočni vrh ogromne sante sad nalazi samo 255 km od Južne Georgije. Ako bi ledeni brijeg došao do obala otoka, mogao bi zaglaviti u plitkim vodama oko otoka i ugroziti staništa tamošnjih divljih životinja, uključujući pingvine, tuljane i krilove, planktonske račiće kojima se hrane kitovi.

Satelitske snimke ledenjaka Larsen C iz rujna 2018.

Satelitske snimke ledenjaka Larsen C iz rujna 2018.

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: NASA/US GEOLOGICAL SURVEY

Kako ove životinje trebaju pristup moru da bi se prehranile, zaglavljena ledena santa mogla bi blokirati njihove prehrambene putove i spriječiti ih da nahrane svoje mlade. Mogao bi se poremetiti i donji ekosustav u kojem bi pod teretom leda stradao životinjski i biljni svijet na morskom dnu.

Divovska santa leda pluta prema otoku Južna Georgija

Divovska santa leda pluta prema otoku Južna Georgija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Antarctic Iceberg Tracking Database / ESA

Tijekom posljednje tri godine satelitske misije poput Copernicus Sentinel-1 korištene su za praćenje sante koja pluta Južnim oceanom. Prve dvije godine zadržavala se blizu matičnog ledenjaka, okružena morskim ledom. No potom se glavni dio sante, poznat kao A-68A, ubrzano počeo kretati prema Južnoj Georgiji. Usidri li se na tamošnjim obalama, mogao bi ostati i desetak godina.

Kako se velika santa odlomila od ledenjaka

Kako se velika santa odlomila od ledenjaka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

Kad se u plitkom moru oko Južne Georgije 2004. godine zaglavila santa A38, stradale su tisuće malih pingvina i mladunaca tuljana.

  • +13
  • +10

Ledenjak na Aljasci

Izvor: Profimedia / Autor: David Crane/Solent News

Karta koja bilježi povijesne tragove ledenih santi pokazuje da A-68A zasad slijedi ovaj utabani put. Biološka katastrofa može se izbjeći samo ako morske struje skrenu santu A-68A dalje od Južne Georgije prema sjeverozapadu, gdje bi se s vremenom rastopila u toplijim morima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!