KRATKOVIDNOST

Samsung se još 2004. rugao Androidu

Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Južnokorejska korporacija imala je priliku postati vlasnica danas najvećeg mobilnog operativnog sustava na svijetu. Ali nije ju iskoristila

Android je, kao što znamo, počeo kao projekt Andyja Rubina u tvrtci koja nije imala veze s Googleom.

Div iz Mountain Viewa preuzeo ga je 2005. Trebalo je proći još nekoliko godina prije no što je počeo privlačiti pozornost na tržištu.


Ispostavilo se kako Rubin nije prvo od Googlea tražio novac za razvoj svog operativnog sustava. Najprije su pokucali na vrata jednog od najvećih svjetskih proizvođača elektronike.

Prije deset godina, Rubin je sa svojim timom odletio u Južnu Koreju na pregovore sa Samsungom, kako bi ih nagovorio na financiranje projekta. Odgovor Samsungovih glavešina ne samo što nije bio entuzijastičan, već su ih navodno i ismijali zbog toga što su razvojni tim smatrali premalim.

Malo je vjerojatno da se i dalje smiju. Rubin i njegov tim preokrenuli su naglavce industriju pametnih telefona i tableta. A Android je danas jedan od Samsungovih najjačih aduta.

Nakon što ih je Samsung smijehom isprašio, Rubin se susreo s Larryjem Pageom, nakon čega je Google preuzeo Android i pretvorio ga u najrasprostranjeniji operativni sustav za pametne telefone i tablete, piše Talk Android

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!