SVE ZBOG KITKATA

Samsung konačno prestaje varati na mobilnim testovima

06.03.2014 u 18:52

Bionic
Reading

S nadogradnjom na Android 4.4 KitKat, Samsungovi uređaji koji su se lani pokazali varljivim na testovima dobivaju novu priliku. Androidovi entuzijasti su lani pronašli kako Samsung sa svoja dva uređaja, ali i još neki drugi proizvođači podižu radne taktove čipova kako bi isključivo u testovima ostvarili bolje rezultate - dok su stvarne performanse bile nešto drugačije

Baš kako je u kolovozu prošle godine bilo riječi na Gadgeteriji, Samsung je s čipovima Exynos5 Octa (5410) prvotno otkriven da vara tako što bi podigao radni takt u benchmark alatima poput AnTuTu i GLBenchark. Rezultirajuće performanse bile su više za tek 10 do 15 posto, ali je to bilo dovoljno da se prestignu konkurenti.


Društvo sa stranice Anandtech, nakon inicijalnih dojmova i dobivenih rezultata, odlučilo je složiti kompletnu tablicu s testovima i označiti koji su uređaji varali na njima - i što je važnije - gdje točno:

Klik za uvećani prikaz - (Anandtech)


Ovaj put su autori s ArsTechnica prokopali po novom kodu koji stiže na Samsungove uređaje - i ovaj put nisu uspjeli pronaći posebno postavljene parametre za benchmark aplikacije kao što je to ranije bio slučaj. U skladu s time su pali i rezultati pojedinih testova, koji su ranije koristili prednost povišenog radnog takta.

Neovisno o tome, uređaje je besmisleno kupovati po rezultatima sirovih testova, jer isti prilično nepouzdan pokazatelj ukupnog korisničkog iskustva koje pojedini smartphone ima. Za više informacija vrijedi pročitati izvorni tekst na ArsTechnica