ISKON iz bliske budućnosti

Sa studentima do inovativnih rješenja - uz malu pomoć rastavljenih pametnih žarulja

  • Autor: promo
  • Zadnja izmjena 31.05.2019 09:36
  • Objavljeno 28.05.2019 u 16:18
WES workshop studenti FSB-a pobjednici s Iskon mentorima

WES workshop studenti FSB-a pobjednici s Iskon mentorima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zvonimir Mikasek

U suradnji s EESTEC udrugom, Iskon Internet je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva sa studentima došao do niza inovativnih rješenja proizašlih iz - rastavljenih pametnih žarulja

Riječ je o rezultatu četvrte po redu radionice WES (Workshop on Embedded Systems) o ugradbenim računalnim sustavima, koja se ove godine intenzivno bavi ZigBee protokolima, populariziranim zbog brzorastućeg tržišta senzora za pametne domove.

Budući inženjeri, usprkos tome što imaju dobru teorijsku podlogu za posao koji ih čeka nakon školovanja, rijetko kada imaju mogućnost doći u doticaj s problemima iz prakse. To dodatno iskustvo može biti baš ona sitnica koja im je potrebna da nadopune svoj životopis i istaknu se među mnoštvom svojih kolega. Upravo je to bilo nastojanje EESTEC-a, koji je na četvrtoj ovogodišnjoj radionici u goste pozvao Iskon, Rimac Automobile, GlobalLogic i Montelektro.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zvonimir Mikasek

Partneri su, zajedno s predavačima Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, tijekom dva tjedna od 13. do 26. svibnja održali niz edukacija i prezentacija za zainteresirane studente.

Radionica je završila Iskonovim zadatkom izrade prototipa pametnog doma (Smarthome) s ciljem praktičnog savladavanja ZigBee protokola i inovativnog razmišljanja.

'Ovakvi su zadaci dio svakodnevice inženjera koji u Iskonu rade na razvoju novih proizvoda. Bilo nam je drago što smo tematiku mogli predstaviti i studentima, budućim kolegicama i kolegama koji su ostali ugodno iznenađeni činjenicom da se ovakve stvari razvijaju i događaju i na našem tržištu', pojasnio je Ivan Runje, voditelj Odjela razvoja novih proizvoda u Iskonu.

Iskon je na tržište pametnih domova ušao još 2016. godine kao hrvatski pionir, s plug&play Smarthome uslugom tj. kompletom senzora za rezidencijalnu i poslovnu upotrebu kojima se upravlja na daljinu pomoću mobilne aplikacije. Iskon.Smarthome je u potpunosti razvijen i dizajniran u Hrvatskoj te je odlično prihvaćen kao proizvod, dalje proširivan dodatnim senzorima poput pametnog termostata, žarulja, senzora za poplavu te otvaranje vrata i prozora.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zvonimir Mikasek

Tijekom radionice, mentorirani od strane Iskonovog voditelja razvoja OTT rješenja Igora Briškog, studenti su rastavljajući postojeće senzore (pametne žarulje) kreirali vlastite prototipove novih SmartHome senzora.

Prvo mjesto su osvojili Bruno Dobrić, Leon Koren i Karlo Šebalj (Fakultet strojarstva i brodogradnje), drugo mjesto Borna Blažević, Ivan Juričić i Matija Kranjčec, a treće mjesto Šimun Petar Gudelj, Emanuel Matijević i Tin Raić.

Sudionici su bili podijeljeni u deset timova te su radili na ZigBee koordinatoru, izradili vlastiti aktuator te su slali i primali podatke s MQTT servera.

'Ugodno smo iznenađeni motiviranošću i predanošću te interesu iskazanom prema ovoj specifičnoj temi. Pobjedničke timove smo zato odabrali ne samo prema točnosti riješenih zadataka, već i prema znanju te kreativnosti. To su odlike i naših inženjere u Iskonu', pojasnio je odabir Igor Briški. 'Vjerujem da ćemo s dijelom studenata s WES radionice nastaviti surađivati i u bliskoj budućnosti', zaključili su u Iskonu uz pohvalu inicijative i cijelog organizacijskog tima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!