SVE ZA IDENTIFIKACIJU

Ruske vlasti nude kakvih 111 tisuća američkih dolara za probijanje mreže Tor

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 28.07.2014 14:17
  • Objavljeno 28.07.2014 u 14:17
tportal

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U natjecanju koje zbog sigurnosnih razloga nije otvoreno stranim državljanima, Rusija želi doći do mogućnosti dekripcije podataka koji kolaju sve popularnijim Tor projektom. Riječ je o besplatnom softveru koji korisnicima pruža veliku razinu anonimnosti, ali se u više navrata pokazao 'tamnim kutkom weba'

Softver u pitanju internetski promet preusmjerava kroz nasumično odabrane adrese kako bi spriječili potencijalna 'njuškala' koja su u potrazi za izvorom i odredištem tih podataka. Izvorno je program razvijan pod okriljem U.S. Naval Research Laboratory, a sada ga razvija neprofitna organizacija The Tor Project.

Mreža koju stvara softver postala je vrlo popularna među novinarima, različitim aktivistima, ali i korisnicima koji jednostavno žele biti anonimni. Ipak, anonimnost je i kriminalcima osigurala mjesto boravka. Samo u Rusiji ovu platformu koristi više od 200 tisuća korisnika, a tamošnje vlasti navodno nisu prve koje opako žele ući u sustav. Zviždač Edward Snowden je otkrio kako su u SAD-u sigurnosne agencije posvetile značajne resurse samo za pokušaj probijanja u Tor mrežu.


Ruska vlada sve više steže obruč oko interneta općenito, nastojeći pratiti i kontrolirati što korisnici čine na mreži svih mreža, no jasno kako postoji želja za uklanjanjem sloj(ev)a anonimnosti koji pruža korištenje Tor internetskog preglednika i mreže.

Ipak, vlasti očekuju da će hakeri samostalno financirati probijanje i nagradu, jer je za sudjelovanje u 'natjecanju' potrebno platiti 5,5 tisuća dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!