PUNE 'RUKE' POSLA

Rover progovorio, zapjevao i poslao mirise s Marsa

29.08.2012 u 14:45

Bionic
Reading

NASA-in rover Curiosity na Marsu je ovih dana vrlo aktivan, i to multimedijski – u ponedjeljak je izgovorio prve ljudske riječi na Crvenom planetu, a u utorak je postao prvi tamošnji DJ i radijska postaja zapjevavši pjesmu 'Reach for the Stars' pop pjevača Will.i.ama. Poslao je i zumiranu snimku vrlo zanimljive geološke formacije te prve mirise susjednog svijeta

NASA je objavila da je rover već do sada na Zemlju uputio više podataka nego svi prijašnji roveri agencije zajedno.

Curiosity trenutno istražuje mjesta koja je svojim raketnim motorima raščistila lebdjelica koja ga je spustila na površinu. 100-milimetarskim objektivom snimio je teren udaljen oko 16 km od mjesta slijetanja. Danas bi se trebao odvesti 10 metara dalje i snimiti drugu fotografiju istog područja kako bi znanstvenici mogli dobiti 3D panoramu okolnih brežuljaka. Već prva fotografija obronaka planine Mount Sharp u sredini izazvala je veliko zanimanje geologa. Naime, očito je da se oni sastoje od brojnih slojeva materijala. Donji slojevi su horizontalni, a viši su nakošeni, što pokazuje da su njih oblikovale vulkanske aktivnosti ili vjetar (kliknite na sliku desno).

Slojeviti teren

Curiosity se u ponedjeljak parkirao iznad jednog od mjesta koja je raščistila lebdjelica. Na njemu će provesti istraživanja ruskim instrumentom Dynamic Albedo of Neutrons (DAN) koji će tlo bombardirati neutronima kako bi izmjerio količine vodika – indikatora nazočnosti vode. To je jedno od rijetkih mjesta koja će posjetiti rover, a na kojima tlo Marsa neće biti prekriveno kamenjem i prašinom.

Roverovi operateri postupno povećavaju količine podataka koje instrumenti šalju na Zemlju. Do sada je preko NASA-inih satelita Mars Odyssey i Mars Reconnaissance Orbiter te preko ESA-inog Mars Expressa već prenio oko sedam gigabajta informacija.

Jedan od roverovih instrumenata, Sample Analysis at Mars (SAM), prvi put je omirisao Marsovu atmosferu. Neočekivano otkriće tragova metana u uzorcima izazvalo je pravo oduševljenje na Zemlji jer je taj plin jedan od mogućih indikatora postojanja života. Nažalost, znanstvenici su ubrzo shvatili da je rover sa sobom ponio male količine plinova sa Zemlje.

Rover će krajem tjedna zauvijek napustiti mjesto slijetanja i uzeti uzorke tla koje nije bilo uznemireno slijetanjem. Nakon toga će se zaputiti prema mjestu koje je nazvano Glenelg i na kojem se sastaju tri različite vrste tala. Konačni cilj rovera je podnožje planine Sharp, međutim do njega neće doći još najmanje godinu dana. U videosnimkama dolje poslušajte prve riječi i pjesmu rovera na Marsu.