RECENZIJA

Roccat Isku FX je tipkovnica koja odolijeva zubu vremena

20.11.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Periferije namijenjene gejmerskom puku oduvijek su spadale među ekstravaganciju, nastojeći privući željenu publiku agresivnim linijama, opcijama koje većina njih nikad neće ni koristiti te u posljednje vrijeme – šarenim osvjetljenjem

Roccatova gejmerska tipkovnica Isku FX definitivno ne spada među njegove najnovije proizvode premda standardi koje je postavila prije dvije godine vrijede i danas.

Ovo je samo dokaz toga da Razeru nije prvom na pamet palo ubacivati višebojno LED osvjetljenje u tipkovnice. No zahvaljujući zubu vremena, Roccatov Isku FX je konačno stigao u cjenovni razred dostupan gejmeru s osrednjom količinom novca u džepu.

Radi se o anti-ghosting tipkovnici koja, iako nije mehanička, ostavlja više nego solidan osjećaj pri korištenju. Mogućnost isključivanja tipki koje smetaju pri gejmingu također je velik plus, pogotovo zbog toga što to možete činiti putem specijalnih tipki kojima se brzo prebacujete među dostupnim profilima. Pored reda makrotipki, koje vrlo vjerojatno nikad nećete koristiti, Isku FX ima red onih multimedijskih, smještenih dovoljno daleko od standardnih da vam ozbiljno ne zasmetaju pri svakodnevnom poslu i igranju.

Podešavanje makroa, kao i određivanje tipki koje želite isključiti, izvodi se putem Roccatovog softverskog paketa koji, na sreću, nije zastrašujuće kompliciran. Nadalje, tu je mogućnost mijenjanja boje pozadinskog osvjetljenja koje po opcijama nije ni do koljena kerefekama koje možete izvoditi s Razerovim Chromama, ali je i dalje solidno. Naime ono i dalje više nego zadovoljava potrebe gejmera koji baš moraju imati osvjetljenje što odgovara uz boju bokserica koje nose tijekom igranja. Snaga osvjetljenja mogla bi biti i bolja, no za osnovnu namjenu (estetika i rad po mrklom mraku) ona je dovoljna.

Roccatova opcija Talk FX zanimljiv je koncept koji nije baš previše zaživio te koji mijenja boju gore spomenutog osvjetljenja prema tome koliko zdravlja imate u igri. Ovo je simpatična, ali potpuno suvišna opcija čije postojanje odnosno funkcionalnost više govori o lošem dizajnu videoigre, nego o dobrom dizajnu tipkovnice. Ako, iskreno, u igri ne vidim da mi je zdravlje pri kraju, zadnja stvar za kojom čeznem je da mi to signalizira tipkovnica.

Druga pomalo suvišna stvar kod Iskua je glomaznost. Ne govorim pritom o samom području namijenjenom tipkama, već gomili plastike iskorištene za kućište. Istina, bijela boja nije toliko loša i plastika od koje je rađena sama tipkovnica nije tip korišten kod modernih sustava za očitavanje otisaka prstiju, no i dalje nikako se ne mogu oteti dojmu da je netko u Roccatu dizajnirao ovu tipkovnicu misleći na reklamni slogan 'više nepotrebne plastike od konkurencije'. Makar je ona u konačnici zamijenjena dosadnim sloganom 'light it up', znam o čemu se u originalu radilo i zbog toga dizajneru samo mogu skinuti (virtualnu) kapu.

Roccat Isku FX možda nije najsofisticiranija gejmerska tipkovnica na tržištu, no realno, to se može i očekivati uzmemo li u obzir da je izašla prije dvije godine. Njen najveći adut trenutno leži u prihvatljivoj cijeni nešto manjoj od 700 kuna, što je, realno, više nego opravdano ergonomijom, osjećajem pri tipkanju te jedinstvenim thumb tipkama za dodatnu kontrolu koje na papiru izgledaju cool, no u praksi imaju svu praktičnost spojlera na mlincu za kavu. Sve u svemu, Isku FX je više nego uspješno nadišao zub vremena koji nerijetko periferije čini nezanimljivima novoj klinčadiji. Pozadinsko osvjetljenje u 16,8 milijuna boja, u konačnici, samo je šareni šlag na torti ovog solidnog njemačkog proizvoda za gejmanje.

Ocjena: -4

Tipkovnica: Roccat Isku FX
proizvođač: Roccat
sučelje: USB
tip tipke: membrane
broj makro tipki: 5
pozadinsko osvjetljenje: LED 16,8 milijuna boja
cijena: oko 700 kuna
ustupio:HgSpot