STROJNO UČENJE

Robotom protiv korova? BOSCH testira upravo takvo što

25.10.2015 u 08:09

Bionic
Reading

Bonirob, robotsko vozilo koje razvija Boschov odjel Deepfield Robotics, moglo bi zamijeniti i više od herbicida na poljoprivrednim površinama. Ovaj farmerski robot će se pored uklanjanja korova brinuti i o stanju tla, sugerirajući koliko gnojiva je potrebno za određene kulture i koje vrste biljaka mogu najbolje uspjeti na određenim površinama

Kako robot može činiti sve to? Bonirob koristi vrstu strojnog učenja, u kojoj istraživači robota opskrbe raznim slikama zdravog lišća, ali i slikama korova koje treba biti uklonjeno. Nakon toga stroj je u stanju sam donijeti niz različitih odluka oko toga koje biljke treba njegovati, a koje uništiti. Što više situacija robot prikupi, to je inteligentniji u radu.

'S vremenom, nakon parametara poput boje lista, oblika i veličine, Bonirob na sve bolji način može raspoznati biljke koje su poželjne i one koje to nisu', rekao je Amos Albert, generalni direktor Boschovog odjela Deepfield Robotics.


Za sada je ovaj robot dostupan tek kao platforma za istraživanje pa će farmeri morati pričekati još neko vrijeme. U svakom slučaju, stvari idu prema naprijed, a u ne toliko dalekoj budućnosti svijet poljoprivrede bi mogao biti drastično drugačiji od onoga danas.