SVE IH JE VIŠE

Roboti su preuzeli internet

13.12.2013 u 16:22

Bionic
Reading

61,5 posto svih posjetitelja web siteova čine entiteti koji nisu ljudi, odnosno neka vrsta botova, softverskih robota koji pretražuju i indeksiraju njihov sadržaj. Ima ih za petinu više nego prošle godine

Većinu novopridošlih botova čine dobri dečki, softver u službi ovlaštenih zastupnika legitimnih softverskih usluga, poput tražilica.

Ipak, 31 posto botova nisu dobronamjerni, već služe za postavljanje poveznica za phishing ili cuclanje podataka iz mreža, pokazalo je istraživanje tvrtke Incapsula, koja je pratila 1,45 milijardi posjeta botova skupini od 20 tisuća siteova tijekom 90 dana.

Iako je aktivnost botova povećana, manje je botova koji se bave spamom, a koji sad čine 0,5 posto ukupnog broja. U Incapsuli to u najvećoj mjeri pripisuju Googleovoj kampanji protiv spama, piše Telegraph.

S druge strane, za osam posto porasla je aktivnost neklasificiranih botova s neprijateljskim nakanama. Ti se botovi pretvaraju da rade za legitimne servise, ne bi li izbjegli postavljene zaštite. Rade ih vrhunski hakeri, po mjeri, obično za vrlo specifičnu aktivnost.