ovaj vikend

Rijedak bliski susret na nebu; 'gradski ubojica' bezopasno će proći između Zemlje i Mjesečeve orbite

24.03.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Rijedak bliski susret dogodit će se ovog vikenda, kada će svemirska stijena biti vidljiva dalekozorom i malim teleskopima

Asteroid dovoljno velik da uništi grad proći će bezopasno između Zemlje i Mjesečeve orbite ovog vikenda, propuštajući oboje, dok će znanstvenicima pružiti priliku da izbliza prouče objekt, piše The Guardian.

Prelet asteroida je čest, ali Nasa je rekla da je rijetkost da se jedan tako velik približi te da su se ovakvi događaji zbivali samo jednom u desetljeću. Znanstvenici procjenjuju da je njegova veličina negdje između 40 i 90 metara u promjeru.

Otkriven prije mjesec dana, asteroid poznat kao DZ2 iz 2023. proći će unutar 515.000 kilometara od Mjeseca u subotu po američkom vremenu i nekoliko sati kasnije proletjeti pored Zemlje brzinom od oko 28.000 km/h.

Bliski susret pružit će astronomima priliku da prouče svemirsku stijenu s nešto više od 68.000 kilometara udaljenosti. Na manje od polovice udaljenosti odavde do Mjeseca, asteroid će biti vidljiv kroz dalekozor i male teleskope.

'Nema šanse da ovaj 'gradski ubojica' udari na Zemlju, ali njezin bliski pristup nudi veliku priliku za promatranja', rekao je u priopćenju šef planetarne obrane Europske svemirske agencije Richard Moissl.

Astronomi s Međunarodnom mrežom za upozoravanje na asteroide vide to kao dobru praksu za planetarnu obranu ako i kada se otkrije opasan asteroid koji bi mogao pogoditi Zemlju, navodi Nasa.

Projekt virtualnog teleskopa pružit će live web prijenos bliskog pristupa.

Asteroid nam se neće vratiti prije 2026. U početku se činilo da postoji mala šansa da udari u Zemlju na povratku, ali znanstvenici su to u međuvremenu odbacili.