SAM SVOJ MAJSTOR

Rentaj.me - novi servis za freelancere

12.03.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Uz Freelance.hr, koji bi premijeru trebao doživjeti ovih dana, dobili smo još jedan servis namijenjen zapošljavanju slobodnih strijelaca i honoraraca. Ovaj je nastao u sam-svoj-majstor aranžmanu

Od 11. ožujka aktivna je prva online burza honorarnih i outsource poslova Rentaj.me, koja pruža usluge spajanja poslodavaca i samostalnih profesionalaca (freelancera) za rad na konkretnim zadacima.

Outsourcing ili 'vanjsko ugovaranje usluga' definira se kao davanje zadatka nekome tko nije zaposlenik tvrtke. Obično se to prakticira kada u tvrtki nema dovoljno odgovarajućeg stručnog znanja stručnog znanja i osoblja, kad zadatak nije u fokusu poslovanja, ali i radi smanjivanja troškova.

Rentaj.me, tvrdi njegov pokretač Marin Gosta, razlikuje se od servisa za zapošljavanje po tome što poslodavci oglašavaju konkretne projektne zadatke za izvršenje, s rokom izvršenja i cijenom koju su spremni platiti, a posloprimci šalju ponude za izvršenje te vlastite kvalifikacije za posao.

Po uzoru na slične svjetske servise, pruža poslodavcima jednostavan pronalazak izvođača poslova poput izrada web stranica, grafičkog dizajna, pisanja priopćenja, prevođenja, upisivanja podataka u baze, računovodstvenih servisa, marketinga, pravnih poslova...

S druge strane, omogućava oglašavanje svim pružateljima usluga te im pomaže u pronalasku novih poslova.

'U svakodnevnom poslu često imamo potrebu obaviti neki posao za koji nemamo dovoljno kvalifikacija i zato nam oduzima puno vremena.

Sjetio sam se kako bi bilo odlično kada bi mogao brzo pronaći nekog u blizini tko će obaviti taj posao, kako bih se mogao baviti drugim stvarima', objašnjava Gosta kako mu je na pamet palo pokrenuti servis Rentaj.me.

Mogu i pojedinci

Namijenjen je poslodavcima, od velikih koji imaju projekte kraćeg roka do malih poduzetnika koji nemaju resurse za obavljanje raznoraznih poslovnih servisa i procesa. Gosta je zamislio kako će ga koristiti samostalni djelatnici, obrti, male tvrtke, studenti i svi nezaposleni i zaposleni koji žele dodatno zaraditi.

'Najveću mogućnost vidim za obavljanje djelatnosti koje su pogodne za elektroničku razmjenu usluga poput programiranja, razvoja web aplikacija, dizajna te prijevoda, obrada teksta i podataka, svih uredskih poslova, kao i pomoćnih poslovnih servisa poput knjigovodstva, pravnog savjetovanja, marketinga i sličnih djelatnosti', pojašnjava.

Putem Rentaj.me poslodavci ili privatni naručitelji mogu kreirati projekt u kojem precizno definiraju zadatak koji treba izvršiti, kao i rokove izvršenja, raspoloživi budžet i potrebna znanja i vještine koje treba imati izvršitelj zadatka.

Postavljanjem projekta u sustav pozivaju se svi pogodni izvršitelji da se prijave na natječaj i podnesu ponudu za izvršenje projekta. Poslodavac može usporediti pristigle ponude, te na temelju kvalitete i cijene odabrati najboljeg ponuditelja i s njime sklopiti posao.

Putem servisa poslodavci mogu prepustiti dio poslovanja, onaj koji nije dio njihove temeljne djelatnosti, vanjskim dobavljačima. Najčešće su to, kaže Gosta, popratni poslovi vezani uz elektroničko poslovanje (izrada softvera, pisanje, upisivanje podataka u baze, web dizajn), kao i poslovi prevođenja, računovodstva, marketinga i pravni poslovi.

Mali poduzetnici koji samo povremeno trebaju neku uslugu mogu naći nekog tko će im obaviti usluge čišćenja, vođenje poslovnih knjiga, pružiti IT usluge, osmisliti marketing, dizajn zaštitnih znakova i slično.

Servis je namijenjen i privatnim naručiteljima, koji ga mogu iskoristiti kako bi u blizini pronašli najbolju osobu koja će za njih obaviti posao koji ne znaju ili ne stignu napraviti ili jednostavno ne vole raditi (registracija auta, sitni popravci, peglanje, čišćenje, plaćanje računa…)

Sam se financirao

Projekt je djelo karlovačke tvrtke Bitkom j.d.o.o., na čijem je čelu Gosta. Inače je magistar elektrotehnike. Kako je aplikacije za web, kaže, radio još kao student prije deset godina, tako mu pomoć za Rentaj.me nije trebala.

Na njenu je izradu potrošio šest mjeseci. 'Financijski troškovi pokretanja ovakve aplikacije nisu veliki ako imate vlastita znanja za realizaciju aplikacije, tako da sam ga u potpunosti financirao vlastitim sredstvima', kaže Gosta.

Rentaj.me će biti besplatan sa svim postojećim funkcionalnostima. 'Ako ćemo u budućnosti nešto naplaćivati, to će biti od velikih klijenata koji imaju potrebu za dodatnim funkcionalnostima. Mali korisnici zauvijek će imati besplatne opcije', tvrdi mladi karlovački poduzetnik.

U planu je i razvoj aplikacija za pametne telefone i tablete, iako nije mogao precizirati kad će i za koje platforme biti dostupne.

Očekuje kako će nakon prve godine imati oko 15 tisuća korisnika, od kojih bi 15-20 posto trebalo biti stalno aktivno. U toj se procjeni oslanja na anketu sitea MojPosao, prema kojoj je čak 93 posto od 1.800 ispitanika izjavilo kako bi prihvatilo honorarni posao radi dodatnih prihoda.

Tržište, dakle, definitivno postoji, uvjeren je Gosta.