HRVATSKI STUDIJI

Rektor Bjeliš ipak odustao od gašenja psihologije?!

27.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Prihvaćamo integraciju Psihologije na Zagrebačkom sveučilištu, ali pod uvjetom da se ona odigra po pravilima, objavili su studenti Hrvatskih studija koji su u ponedjeljak objavom za medije i maršem od svojih učionica do Ministarstva znanosti i obrazovanja pokušali dobiti potporu resornog ministra

'To znači da se osnuje novi odjel na razini Sveučilišta koji bi objedinjavao ne samo postojeće studije psihologije, nego i one sa svih drugih sastavnica – Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Medicinskog, Učiteljskog te eventualno u konačnici i institute', objasnila je Dunja Jurić, članica Studentskog zbora i predsjednica kluba studenata psihologije na Hrvatskim studijima Feniks te naglasila: 'Pogotovo ne prihvaćamo integraciju pod uvjetima koji su nam nametnuti. Filozofski fakultet želi biti koordinator izrade cijelog plana i programa studija. Osim toga, u slučaju da se formira zajedničko fakultetsko vijeće, oni bi u njemu imali većinu jer imaju više profesora, a time i više glasova.'

Dunja kaže da profesori na Filozofskom smatraju da im Hrvatski studiji ne mogu biti ravnopravan partner te da oni pod krinkom integracije zapravo žele inkorporirati Hrvatske studije. 'Imamo službeni zapisnik sa sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj dekan Boras izjavljuje da je upravo to u planu', tvrdi Dunja.

Studenti psihologije na Hrvatskim studijima uvjereni su da argument u prilog integracije ne može biti racionalizacija troškova na navodno skupljem angažmanu vanjskih suradnika umjesto stalnih profesora.

'Sam rektor kaže da prava namjera nije racionalizacija, već prenamjena sredstava namijenjenih vanjskoj suradnji za redovne profesore. Nama je to u redu. Mi smo to već prihvatili kao uvjet za dobivanje dopusnica za nastavak rada psihologije budući da zakon ne prepoznaje status sveučilišnog centra, pa nam nameće iste uvjete kao i fakultetima.

Istina je da je stručna evaluacija pokazala da Zagrebačko sveučilište nije dovoljno integrirano, međutim, studij psihologije nije jedini primjer. Slično je u cijelom nizu studija, kako s tehničkih područja, tako i s društvenih. Naš je položaj prvi prepoznat jer nam nedostaju dopusnice, pa se to koristi za brzopoteznu nazovi integraciju. Mi, konačno, nemamo ništa protiv toga da ona počne s psihologijom, ali ne tako da se pod krinkom integracije zapravo jedan studij gasi i pripaja drugome', kaže predsjednica kluba Feniks.
181275,182064,119625,134506
Žele zadržati vanjske suradnike

Studenti Hrvatskih studija također strahuju da će im integracijom biti onemogućen angažman vanjskih suradnika koji drže osobito važnim za kvalitetu svoje nastave. 'Vanjska suradnja omogućila nam je puno prakse i terenskog iskustva. Primjerice, imamo vježbe iz biološke psihologije na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga. To nam omogućuje bolji uvid u područja o kojima učimo. Slično je i s informacijama o suvremenim istraživanjima s područja psihologije koja provode naši vanjski suradnici na Institutu Ivo Pilar. Takva znanja i iskustva nije moguće dobiti kroz predavanja ex katedra, a jasno nam je dano na znanje da će u integraciji koju bi vodio Filozofski fakultet suradnja s kadrovima koji nisu psiholozi biti onemogućena', upozorava predstavnica studenata psihologije.

Prosvjedi polučili uspjeh?

Dunja kaže da su nakon prosvjednog marša konačno dobili neslužbene informacije iz rektorata da bi Hrvatskim studijima za sljedeću godinu ipak mogle biti odobrene kvote za upis brucoša te da će rektor dati svoju suglasnost za natječaj za radna mjesta stalnih profesora.

'Ako je to istina, onda se psihologija ove godine još ne bi integrirala niti gasila. No, kako bismo bili sigurni, moramo pričekati sjednicu Senata koja će se održati u utorak poslijepodne. Vjerujemo da je to rezultat naših pritisaka. U svim pregovorima do sada, rektor, za razliku od MZOS-a, nije htio poslušati naše zahtjeve. Zamjenica ministra Marija Lugarić rekla nam je da će pokušati razgovarati s rektorom Aleksom Bjelišem da požuri natječaj koji je ministarstvo odavno odobrilo. No čini nam se da u rektoratu za to nije bilo volje ni sluha. Barem do sada', zaključila je Dunja Jurić.

Od studenata smo saznali da je čelnicima Filozofskog fakulteta, ali i rektoru, među ostalim, trn u oku suradnja Hrvatskih studija s Institutom Ivo Pilar jer on djeluje neovisno o Sveučilištu, tako da ne pridonosi izravno njegovim rezultatima.