NOVITETI IZ GOOGLEA

Redizajnirana aplikacija Google Pay radit će puno više od beskontaktnog plaćanja

23.11.2020 u 15:44

Bionic
Reading

Google Pay nove generacije radit će puno više od beskontaktnog plaćanja: sve od slanja novca obitelji i prijateljima iz kontakt liste do automatskog korištenja kupona za popuste pri online kupnji. Njegovo se najveće oružje, doduše, krije u usluzi koju Google planira pokrenuti iduće godine

Google Pay je nedavno dobio potpuno novu aplikaciju na Androidu koja, prema izvoru, dolazi nešto prije nove bankovne usluge 'Plex' koja bi na tržište trebala stići iduće godine. Nova aplikacija, koju je trenutno moguće pronaći na Google Play Storeu je napravljena je iz samih temelja te, sudeći prema značajkama, izgleda kao nešto na što će se Google jako oslanjati kao izvor dodatne zarade.

Najnovija verzija Google Payja, doduše, nije bez nedostataka - moguće ju je koristiti samo na jednom uređaju, pa ako se, recimo, odlučite za vrijeme korištenja prijaviti na nekom drugom uređaju, dobit ćete upozorenje. Ovo, doduše, nije toliko loša ideja s obzirom da to poboljšava njezinu sigurnost. Drugi nedostatak, piše XDA Developers, je tipka za NFC plaćanje sada smještena iza druge komande, što proces brzog plaćanja čini bar malo manje fluidnim.

Puno razloga za veselje

Dobre vijesti? Google Pay sad može raditi puno više nego prije. Nova verzija ide, citiramo, puno dalje od beskontaktnog plaćanja - tu su opcije za slanje novca obitelji i prijateljima iz kontakt liste, pretragu za prodavačima koji podržavaju Google Pay te, u nekim slučajevima, mogućnost narudžbe hrane izravno iz aplikacije. Novi Google Pay također omogućava praćenje svih računa koje ste dobili u Gmailu, kao i snimljene fizičke račune koje aplikacija 'usiše' iz Google Photosa.

Google Pay također može pohraniti i kodove za popuste te ih automatski aplicirati na odgovarajuću kupnju. Target, Burger King i Etsy su neki od prvih koji će iskoristiti ovu značajku. Makar to vjerojatno nećemo gledati u našim krajevima, opcija direktnog plaćanja kroz Google Pay bit će dostupna i na nekim parkiralištima i benzinskim crpkama. Aplikacija će isto biti usko vezana uz Google Assistant. Ako ste u restoranu, nastavlja izvor, moći ćete napraviti grupu ljudi i unutar aplikacije podijeliti račun. Isto vrijedi za cimere i dijeljenje mjesečnih režija.

Plaid i Plex

Još jedna značajka Payja je integracija sustava Plaid, financijsko-tehnološke usluge koja radi kao posrednik između vas i vaših bankovnih računa - poput aplikacije za mobilno bankarstvo. Nakon što dođe međunarodna verzija, funkcije aplikacije varirat će od zemlje do zemlje. Primjera radi, Engleska ima OBS, odnosno Open Banking Standard koji nalaže da službena aplikacija nije nužna za mobilno bankarstvo.

Sve ove sitnice su, doduše, ukrasi za glavnog igrača - uslugu Google Plex. Plex će u 2021. biti predstavljen odabranom krugu potencijalnih partnera, odnosno devet banaka. Umjesto da radite s Googleom koji, pogodili ste, nije banka - moći ćete preko Plexa raditi sa svojom matičnom bankom putem sustava koji je duboko integriran u Google Pay. Debitna kartica će na sebi imati 'Google', Google Pay će postati vaša bankovna aplikacija, a sve će biti povezano sa drugim digitalnim bankama poput Revoulta, Curvea i N26.

Otvaranje Google Plex računa bit će besplatno i bez mjesečne članarine. Podržani bankomati bit će unutar partnerske mreže koju za sad u SAD-u čine Citi i Stanford Credit Union.

Dostupnost

Potpuno novi Google Pay dostupan je u američkom Play Storeu i App Storeu te trenutno funkcionira samo u SAD-u. Dolazak u naše krajeve još nije najavljen.