BLAGO NEPALSKOG SAMOSTANA

Razriješen misterij 'Jetijevog prsta'

28.12.2011 u 10:27

Bionic
Reading

Anatomski uzorak nazvan Jetijev prst dugo je godina ležao zanemaren i neistražen u britanskom muzeju. Njegovo porijeklo bilo je nerazjašnjeno, a povezivao se s legendom o snježnom čovjeku s Himalaja sve do nedavno, kada je BBC-jev novinar Matthew Hill odlučio saznati kome je taj dio tijela stvarno pripadao

Muzej Hunterian u Londonu, utemeljen u 18. stoljeću, sa svojim je tisućama izložaka anatomskih uzoraka ljudi i životinja i danas važna obrazovna institucija. Kolekcija koju je utemeljio anatom i biolog John Hunter s godinama se povećavala. Godine 1975. postav je obogaćen velikom kolekcijom primatologa prof. Williama Osmana Hilla, no mnogi njegovi uzorci nisu bili pravilno popisani i katalogizirani, pa čak ni izloženi očima posjetitelja.

Godine 2008. u Hillovoj kolekciji otkrivena je neobična kutija s predmetima koji su očito bili rezultat njegova zanimanja za kriptozoologiju – istraživanje životinja čije postojanje nije potvrđeno. U njoj su pronađeni gipsani odljevi otisaka stopala, dlake, uzorci izmeta i jedan predmet koji je nazvan Jetijev prst. Uzorak je bio dug devet centimetara, širok dva, crn, savijen i s dugim noktom na kraju. Prema zapisima pronađenim u kutiji, uzet je s ruke jetija, a otkriven je u hramu Pangboche u Nepalu.

Profesor Hill u svojim bilješkama zapisao je da mu ga je donio bivši britanski istraživač i planinar Peter Byrne kojem je danas 85 godina i živi u SAD-u. U nastojanju da precizno utvrdi porijeklo prsta, BBC-jev je novinar nedavno s Byrneom uspio dogovoriti sastanak u Londonu.

Byrne je potvrdio da je on donio prst Hillu. Njegova priča počela je 1958. kada je bio član ekspedicije koja je u Himalaji tragala za snježnim čovjekom.

'Jednoga dana ulogorili smo se pored hrama Pangboche', objasnio je Byrne. 'Čuvale su ga brojni šerpe. Čuo sam da jedan od njih govori nepalski, koji i ja govorim. Rekao mi je da u hramu već cijeli niz godina čuvaju ruku jetija. Izgledala je kao velika ljudska ruka. Bila je prekrivena ispucanom crnom kožom i sva masna od hramskih svijeća i uljanica. Prsti su bili savijeni i iskrivljeni', prisjetio se Byrne.

Nakon što se s ekspedicije vratio u London, Byrne je priču o jetijevoj ruci ispričao profesoru Hillu koji se zainteresirao i pitao ga postoji li ikakva mogućnost da je donese u Veliku Britaniju na analizu. 'No ja sam već pitao lame mogu li je dobiti. Oni su odgovorili da ne jer bi to hramu donijelo nesreću i uništenje', objasnio je Byrne.

Hill i Byrne konačno su smislili plan za koji su se nadali da bi mogao biti prihvatljiv budističkim redovnicima – alpinist će u sljedećoj ekspediciji sa sobom ponijeti stari osušeni ljudski prst i pokušati ga, uz bogatu donaciju, mijenjati za prst jetijeve ruke. Plan je uspio i, nakon brojnih peripetija i uz pomoć holivudskog glumca Jamesa Stewarta, Jetijev je prst konačno stigao u London. Nakon toga, Hill i Byrne izgubili su kontakt.

Test DNA

Susret s Byrneom uvjerio je BBC-jeva novinara da je prst autentičan, međutim, to još nikako nije bila potvrda da je stvarno pripadao mitskom snježnom čovjeku. Na njegovu molbu znanstvenici muzeja odobrili su da se provede analiza DNA neobičnog uzorka. Testiranja su provedena, a prema dr. Robu Jonesu, stručnjaku Zoološkog društva Škotske, pokazala su da je prst ljudski.

'Utvrdili smo jako, jako veliku podudarnost s ljudskim uzorcima DNA u nizu sekvenci', rekao je Jones i dodao: 'DNA je vrlo sličan postojećim ljudskim sekvencama iz Kine i tih dijelova Azije, međutim, nemamo dovoljno veliku rezoluciju da bismo jasno odredili rasu.'

Ukradena ruka

Jetijev prst danas je jedini ostatak izvorne 'jetijeve ruke' koja je 90-ih ukradena iz hrama.

Novozelandski pilot i alpinist Mike Allsop nedavno je pokrenuo akciju kako bi se ruka pronašla i vratila u samostan. Voditelji hrama voljeli bi da im se vrati i prst iz Hillove kolekcije, međutim, ističu da ne žele stvarati probleme. Nakon što su analize pokazale da je uzorak ljudskog porijekla, može se očekivati da će im stručnjaci londonskog muzeja izaći u susret.