MINISTARSTVO PORUČILO

Ravnatelji će popisivati štrajkaše kojima neće biti plaćeno!

27.11.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je objavilo da će ravnatelji morati popisati sve nastavnike koji će u četvrtak štrajkati, a njima vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, što je praksa kakva je bila uobičajena i za vladavine HDZ-a

Ravnatelji će također morati osigurati odvijanje nastave za sve učenike, a domovi da smještaj i hrana ne budu ugroženi. MZOS smatra da je štrajk, koji organizira pet velikih sindikata sa 60-ak tisuća članova, dok još uvijek traju pregovori o novim kolektivnim ugovorima nepotreban pritisak. Također ističe da je financijska situacija u krizi izuzetno teška pa su neke mjere štednje i preraspodjela sredstava u ograničenom proračunu neophodni.

Priopćenje MZOS- a prenosimo vam u cijelosti:

Nakon neuspjelog postupka mirenja sa predstavnicima sindikata obrazovne vertikale, ističemo kako uvažavamo pravo sindikata na štrajk, no istodobno izražavamo žaljenje radi nepostizanja dogovora i nespremnosti sindikata da jasno definiraju predmet spora u postupku mirenja. Naime, sindikalna strana sudjeluje u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), pa je istovremeno pozivanje na štrajk nepotreban pritisak - ako u pregovorima svi sudjelujemo u dobroj vjeri.

Svi moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo i realnih financijskih okvira. Prioritet nam je čuvanje radnih mjesta i redovita isplata plaća i mirovina. I sam je Premijer u nekoliko navrata javno obećao kako će, čim se za to steknu uvjeti, prvi na listi prioriteta biti učitelji i nastavnici.

Vezano uz ponovno problematiziranje Uredbe 3, 5, 7, 9, napominjemo kako je to pitanje već moglo biti zakonski riješen da sindikalni čelnici nisu odbili prijedlog Vlade koja je te dodatke htjela legalizirati.

Proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za 2013. godinu, o kojem se još raspravlja, planiran je u iznosu od 11,3 milijarde kuna. Napominjemo kako zbog promjene nadležnosti nad nekim stavkama proračuna, on nije usporediv s onim iz 2012. godine. Primjerice, financijski plan Državnoga hidrometeorološkog zavoda ne nalazi se više u sklopu razdjela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, već razdjela Ministarstva zaštite okoliša i prirode (riječ je o iznosu od oko 100 milijuna kuna). Uz to, neke stavke proračuna vezane uz doprinose RH u proračunu EU-a (poput, primjerice, izdvajanja za sudjelovanje u Okvirnom programu EU-a za znanost), uplaćivat će se od 1. srpnja iz posebne stavke.

Posebno je važno istaknuti da, iako je ukupni proračun MZOS-a od 2007. do danas porastao s 10,8 milijardi na više od 12 milijardi kuna, koliko je iznosio nakon rebalansa 2012., najveći dio proračunskih sredstava odlazi na masu plaća čiji je udio u proteklih šest godina značajno povećan: s oko 71 posto na oko 81,5 posto. U isto vrijeme broj zaposlenika u sustavu znanosti i visokog školstva porastao je za čak 26 posto. U osnovnom i srednjem obrazovanju broj učitelja i nastavnika porastao je pak za 10 posto, dok se broj učenika smanjio za 10 posto. Treba uzeti u obzir i ukupnu situaciju u državi. Naime, u razdoblju od 2009. do danas BDP je u stalnom padu, dok je deficit opće države u porastu. Uz to, povećale su se i kamate na zajmove kojima su prijašnje vlade pokrivale tekuće rashode, i to za dva puta. Zbog tog će razloga samo isplata anuiteta kamate u 2013. god. iznositi 10 milijardi kuna.

Zbog svega navedenog, predviđena prilagodba javne potrošnje, pa tako i proračuna MZOS-a, nužna je zbog očuvanja fiskalne i monetarne stabilnosti države. Stoga su se sva ministarstva morala prilagoditi realnoj situaciji, a posebice ona koja se skrbe o velikom broju zaposlenih u sustavu javne uprave, poput MZOS-a. Dodatno, uvjet je EU-a da državni deficit mora biti manji od tri posto BDP-a. Vlada RH i MZOS predvidjeli su stoga da se u ovoj i sljedećoj godini pregovorima sa sindikatima obrazovne vertikale ukinu neki dodaci na plaće (a da se ne zadire u same plaće, tj. u osnovicu i koeficijente koji je definiraju). Na taj način bi se udio mase za plaće u ukupnom proračunu MZOS-a trebao spustiti ispod 80 posto. Time će se osigurati daljnje provođenje svih osnovnih programa MZOS-a, ali će se i njihova struktura prilagoditi proračunu moderne zemlje - članice EU-a. To konkretno znači da će se:
-povećati stavke koje izravno utječu na socijalnu dimenziju, a posebice na povećanu dostupnost obrazovanja svima i to:
-povećanjem sredstava za subvenciju školarina za sve redovite studente u iznosu od čak 66,5 milijuna kuna više u odnosu na rebalans proračuna 2012.,
-30 milijuna kuna više za studentski standard,
-250 milijuna kuna za sufinanciranje prijevoza za srednjoškolce,
-osiguranje sredstava za sve započete kapitalne projekte u osnovnom i srednjem školstvu te sufinanciranje 55 posto buduće najamnine po ugovorima o JPP-u;
-povećati stavke koje osiguravaju povećanu apsorpciju sredstava iz EU-a iz kojih ćemo za dobre projekte za svaku kunu iz Državnog proračuna dobiti još skoro šest kuna iz proračuna EU-a:
-samo za projekt BIOCentar u 2013. iz DP-a i sufinanciranjem iz programa EU-a izdvojit će se oko 50 milijuna kuna,
-započet će i novi projekti poput Marie Curie COFUND projekta za razvoj karijere mladih istraživača u koji će se u četiri godine uložiti sedam milijuna eura,
-kreće i Drugi projekt tehnološkog razvoja u suradnji sa Svjetskom bankom kojim će se znanstvenoj zajednici u sljedeće četiri godine na raspolaganje staviti dodatnih 24 milijuna eura.

Zaključno, ničim ne dovodeći u pitanje prava članova sindikata na štrajk, izvješćujemo kako ova Vlada neće platiti vrijeme provedeno u štrajku. Svim učenicima, čije je pravo da dođu u školu za nas na prvome mjestu, ravnatelji su dužni osigurati odvijanje nastave. Učenicima u domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako adekvatna skrb treba biti osigurana učenicima s poteškoćama u razvoju, stoji u priopćenju MZOS-a.