KIBORZI SU BUDUĆNOST

Računalo može nanjušiti eksploziv? Ma je li moguće?

30.08.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Tijekom konferencije TEDGlobal u Tanzaniji Nigerijac Oshi Agabi predstavio je nesvakidašnji uređaj koji može otkriti eksploziv po mirisu

Brojni projekti umjetne inteligencije nastoje oponašati rad ljudskog mozga ne bi li iskoristili njegovu mogućnost obavljanja složenih analiza. Uređaj Koniku Kore ide korak dalje: spaja silicijske komponente sa živim neuronima iz miševa. 

Oshi Agabi i njegov tim tvrde kako su otkrili način kako davati upute neuronima te ih tako usmjeriti na obavljanje praktične zadaće, poput primjerice otkrivanja bombi u prtljazi koju se ukrcava u zrakoplov.

U tom konkretnom slučaju uređaj bi bio diskretno postavljen oko zgrade i uklonio potrebu za gužvama na kontrolnim točkama.

Iako je uređaj veličine internetskog modema javno predstavljen, slike prototipa još uvijek nisu dostupne. Agabi je prikazao video o tome kako funkcionira. 

Naveo je kako u sadašnjem obliku neuroni mogu biti održani na životu nekoliko mjeseci u normalnom okruženju. Druga istraživanja taj su rok trajanja pomakla i na do godinu dana, što znači kako ima prostora za poboljšanje.

Uređaj je također moguće koristiti za otkrivanje bolesti očitavanjem molekula koje ispušta oboljela osoba. Agabi je uvjeren kako je njegov izum prvi korak ka robotima koji će kombinirati sintetičke i biološke komponente, piše BBC.

Startup Koniku Agabi je pokrenuo prije godinu dana. Dosad je prikupio milijun američkih dolara ulaganja. Tvrdi kako je već ostvario deset milijuna dolara profita poslovima s tvrtkama iz industrije osiguranja. 

Sličnim pothvatom - povezivanjem tehnologije i biologije - bavi se i Šef Tesle i SpaceXa Elon Musk u svom projektu Neuralink kojim nastoji povezati ljudski mozak s umjetnom inteligencijom.

  • +4
Najbolji smartfoni u 2017. Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID