OPREZ, VISOKI NAPON!

Puni mjesec pun je električnog naboja

19.11.2010 u 15:05

Bionic
Reading

Kada ove nedjelje na nebu bude puni Mjesec vjerojatno nećete osjetiti ništa posebno, međutim znanstvenici tvrde da bi stvari bile bitno drugačije kada biste stajali na tlu Zemljinog satelita

Nova istraživanja japanske sonde otkrila su da se za uštapa na površini Mjeseca, dok on juri kroz tzv. Zemljin magnetski rep, razvija snažno električno polje.

Zemljino magnetsko polje stvara mjehur koji se naziva magnetosfera i štiti nas od solarnih vjetrova – nabijenih čestica plazme koje stižu sa Sunca. Kako vjetar puše, magnetski mjehur se razvlači i oblikuje tzv. magnetski rep. On se proteže dalje od Mjesečeve orbite i uvijek je okrenut u suprotnom smjeru od Sunca. S druge strane, mi Mjesec vidimo kao pun kada se on na svojoj orbiti nalazi točno na suprotnoj strani od Sunca, dakle unutar magnetskog repa.

Električni naboj Mjeseca otkrio je japanski lunarni orbiter Kaguya. Letjelicu je 2007. lansirala Japanska svemirska agencija (JAXA). Kaguya je 20 mjeseci istraživanja provela u orbiti na oko 100 kilometara iznad Mjesečeve površine, a prošle je godine namjerno srušena na mjesečevo tlo. Njezin instrument Magnetic field and Plasma experiment (MAP) zabilježio je da površina Mjeseca za uštapa apsorbira elektrone relativno visoke energije. Zahvaljujući ovom procesu u prva tri metra iznad tla stvara se jak elektrostatički naboj. Mjesec u to vrijeme prolazi kroz tzv. zavjesu plazme koja se prostire sredinom repa. Budući da nema svoje vlastito magnetsko polje, njegova je površina izložena zarobljenim česticama solarnog vjetra koje rotiraju u toj zavjesi.

'Zabilježili smo relativno snažno električno polje oko Mjeseca kada on prolazi kroz Zemljinu magnetosferu, međutim izvori ovog polja još su nejasni', rekao je Yuki Harada sa Sveučilišta u Kyotu. 'Vjerujemo da bi pojava mogla biti povezana sa svojstvima plazme i magnetskog repa u Zemljinoj magnetosferi te s interakcijom između Mjeseca i plazmi.'

Znanstvenici strahuju da bi ove promjene naboja mogle predstavljati opasnost za instrumente i letjelice s ljudskom posadom. Najveće štete, osobito na lećama i elektronici, mogle bi izazvati abrazivne čestice mjesečeve prašine koje bi pokrenuo statički elektricitet te neočekivana električna pražnjenja.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u časopisu Geophysical Research Letters.