HUB:RAUM WARP

Prvi startup iz BiH u inkubatoru Deutsche Telekoma

Bionic
Reading

Četiri tima nastavit će razvoj svojih projekata u okrilju DT-ovog akceleratora/inkubatora hub:raum u Krakowu. Na žalost, ove godine nije bilo hrvatskih predstavnika

Tim iz susjedne Bosne i Hercegovine u Poljsku je došao s projektom WiKey, malim cloud računalom s bežičnim punjenjem za koju su prethodno pokušali skupiti sredstva na platformi za crowdfunding Indiegogo, bez naročitog uspjeha. Računalo veličine USB ključa može pohranjivati i razmjenjivati datoteke, pratiti zdravstveno stanje vlasnika te upravljati pametnim uređajima i servisima online.

Rumunjski tim CTF365 među najbolje se probio s platformom koja omogućava obuku i trening u računalnoj sigurnosti, namijenjenoj kako profesionalcima tako i razvojnim programerima te drugim zainteresiranima.

Hype Labs iz Portugala osmislio je platformu kojom je moguće povezati na tisuće pametnih telefona i sličnih uređaja i koristiti ih za komunikaciju bez spajanja na internet, dok je iz Ukrajine prihvaćen projekt LifeTracker, softver koji prati vaše aktivnosti i pomaže vam u organizaciji poslovnih i privatnih zadaća koristeći umjetnu inteligenciju i povezivanje s internetom stvari.


Ukupno deset projekata i timova iz sedam zemalja predstavilo se tijekom 'Demo dana' u hub:raumovim prostorijama u Krakowu. U prosjeku, timovi i projekti bili kvalitetniji od prijašnjih izdanja WARP-a.

Prava je šteta što u program nije uvršten slovački EmotionID sa sustavom koji praćenjem lica prepoznaje izražene emocije, što je moguće koristiti za primjerice bolje kalibriranje oglasnih kampanja ili video proizvoda. Iznimno je zanimljiv bio i poljski projekt uAvionics, koji omogućuje kontrolu i nadzor plinovoda pomoću dronova.

Pogotovo je šteta što se u ovako jakoj i kvalitetnoj konkurenciji nije našao niti jedan projekt iz Hrvatske.