NOVA ERA ASTRONOMIJE

Prvi put u povijesti otkriveni planeti veličine Zemlje

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 21.12.2011 11:06
  • Objavljeno 21.12.2011 u 08:56
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Astronomi koji rade na NASA-inom teleskopu Kepler objavili su jučer da su otkrili prve planete veličine Zemlje koji kruže oko zvijezde slične našem Suncu

Tim američkih znanstvenika smatra da su u davnoj prošlosti ovi svjetovi mogli podržavati život, a jedan od njih mogao je imati uvjete vrlo slične onima koji vladaju na našem planetu.

U izvješću, koje je predstavljeno u časopisu Nature, otkriće je opisano kao najvažnije u povijesti istraživanja egzoplaneta. Voditelj studije dr. Francois Fressin, iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku u Cambridgeu u SAD-u kaže da je ovaj uspjeh početak nove ere otkrivanja mnogih planeta nalik na Zemlju.

Oba planeta sada su previše vruća da bi podržavali život. Međutim, dr. Fressin vjeruje da su svojevremeno bili udaljeniji od matične zvijezde i dovoljno hladni da je na njihovoj površini mogla postojati voda u tekućem stanju, što je nužan preduvjet za razvoj života.

'Znamo da su ti planeti mogli preseliti bliže svome suncu', rekao je Fressin. 'Jedan od njih, onaj veći, mogao je u prošlosti biti Zemljin blizanac. Iste je veličine, a u davnini je mogao imati i iste temperature.'

Jedan od planeta, nazvan Kepler 20f, ima gotovo iste dimenzije kao Zemlja. Kepler 20e je malo manji – ima polumjer 0,87 polumjera našeg planeta i kreće se na manjoj udaljenosti od matične zvijezde.

Budući da su bliže zvijezdi, njihov obilazak traje puno kraće - 20e obiđe zvijezdu za samo šest dana, a 20f za 20 dana. Baš kao i Zemlja izgrađeni su od čvrstih stijena koje bi mogle biti i sličnog sastava – oko 30 posto mogla bi sačinjavati željezna jezgra, a ostatak silicijev omotač. Fressin vjeruje da Kepler 20f ima i gustu atmosferu ispunjenu vodenim parama. Planeti se nalaze u sustavu Kepler-20 koji ima pet planeta, a nalazi se na oko 1000 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Lire. Svi oni oko zvijezde kruže na orbitama koje su manje od Merkurove. Temperatura na većem i hladnijem Kepleru 20f iznosi oko 425 stupnjeva Celzijusa. Matična zvijezda pripada istom G-tipu kao i Sunce, no malo je manja i hladnija.

NASA

NASA

Izvor: tportal.hr / Autor: NASA

Kliknite na sliku za uvećanje

Ovo otkriće je izuzetno važno jer predstavlja prvu potvrdu da izvan Sunčevog sustava postoje kameni planeti veličine Zemlje. Ono također pokazuje da je svemirski teleskop Kepler sposoban otkrivati relativno malene planete u sustavima zvijezda udaljenih tisućama svjetlosnih godina.

Kepler je dosad otkrio 35 planeta, međutim osim 20e i 20f, svi ostali su veći od Zemlje. Teleskop je nedavno pronašao i jedan planet 2,5 puta veći od Zemlje koji oko zvijezde nalik Suncu kruži u nastanjivoj zoni u kojoj voda može postojati u tekućem stanju. No dr. Fressin ipak smatra da je ovo posljednje otkriće mnogo značajnije.

'Sa svakim novim otkrićem sve smo bliže 'svetom gralu' – pronalasku zemljolikih planeta koji kruže oko zvijezda nalik Suncu', rekao je američki astronom.

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!