UPERENI PRSTI

Prodaja računala pada, analitičari krive Windows 10

13.10.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Tržište računala nikako da nađe pravu liniju oporavka u eri pametnih telefona i tableta, barem kada su posrijedi brandovi koje broje analitičke kuće poput Gartnera i IDC-a. U odnosu na prethodnu godinu obje kuće računaju s manje isporučenih računala, a prst krivnje je uperen i u Microsoft zbog Windows 10 operativnog sustava

Naime, besplatna nadogradnja koju su u Redmondu osigurali postojećim vlasnicima Windows licenci igrala je bitnu ulogu u odluci potrošača da jednostavno ne kupuju nova računala. U brojna stara računala udahnut je novi život zahvaljujući optimizacijama nove generacije najraširenijeg OS-a.

Gartner je izvijestio o 73,7 milijuna ukupno isporučenih računala s trećim kvartalom ove godine, što je pad od 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Sličan rezultat (71 milijun računala) priopćio je i IDC, uz pad od 10,8 posto - više od očekivanih 9,2 posto.


Usprkos ovim prognozama, očekuje se kako će ovogodišnja zimska 'sezona' prodaje hardvera biti ohrabrujućih rezultata te da će u četvrtom kvartalu stvari biti pozitivnije.

Jay Chou, istraživač IDC-a, vjeruje kako velike nade valja položiti i u 2016. godinu, jer će iskustvo korištenja koje nudi Windows 10 ipak dugoročno gledano osigurati prodaju novijih računala s bogatijim mogućnostima. No, ni u tom slučaju prognoze ne govore o nečem van 'stabilizacije tržišta' računala.