NEVJEROJATNO

12 godina staro računalo 'vrti' Windows 10 bolje od starih

14.08.2015 u 12:45

Bionic
Reading

TechRadar je upogonio 12 godina staro računalo, uz teoretski najstariji mogući (ne nužno i najsporiji) čip koji podržava Windows 10 OS. AMD-ov Athlon 64 3200+ uparen s 1GB radne memorije može pokrenuti Windows nove generacije...

'Činjenica da Windows nove generacije još uvijek zadržava minimalne hardverske zahtjeve kao i Vista je izvrsno postignuće. Štoviše, Windows 10 se vrti značajno bolje od Viste', piše TechRadar.

Spomenuti AMD-ov procesor je uparen u Mesh PC s integriranom Nvidia grafikom na Asus matičnoj ploči, uz četiri DDR memorijska modula od po 256MB te 40-gigabajtnim tvrdim diskom. Da, naravno, tu su još i floppy i DVD ROM pogoni. Računalo je izvorno pogonilo Windows XP.

Autori ovog neobičnog poteza pišu kako je instalacija Windows 10 prošla prilično jednostavno preko USB memorije, što je otkačeno računa li se s tim koliko je stvar stara. Čak ni nakon nadogradnje upravljačkih programa nakon povezivanja na internet nije bilo štucavica. Za potrebe testa, jedna po jedna uklanjane su pločice po 256MB memorije kako bi vidjeli kako se ponaša računalo s još manje resursa na raspolaganju.


'Sustav se neočekivano i dalje podizao (s 256MB radne memorije), s obzirom na to da su Vista i Windows 7 imali problema s time. Čak je i kursor miša bio bez trzavica za razliku od prethodnih generacija Windows sustava', piše TechRadar.

Ipak, usporenost je itekako bila uočljiva. S tako malo memorije na raspolaganju trebalo je čekati čak 41 sekundu da se nakon dvostrukog klika mišem otvori folder. Microsoft se itekako potrudio optimizirati stvari i za prastari hardver, pišu autori na izvornoj stranici