KREĆE SE...

Prihodi domaće IT industrije rasli 8,6 posto

01.07.2014 u 11:56

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su u 2013. godini prihodi 100 najvećih IT poduzeća iznosili ukupno 8,26 milijardi kuna, uz nešto manje od šest tisuća radnika zaposlenih u tvrtkama obuhvaćenim petim godišnjim istraživanjem tvrtke IDC Adriatics

U odnosu na 2012. godinu ukupni prihod uključenih tvrtki uvećan za 8,6 posto, dok je broj zaposlenih ostao približno jednak.

Najveća kompanija po prihodu i dalje je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu, s ostvarenih 1,43 milijarde kuna, a u prva tri, baš kao i prethodne godine, uključeni su lokalni sistem integratori Combis i King ICT.


'Nakon blagog pada zabilježenog u 2012. godini, vodeće kompanije u zemlji ostvarile su porast prihoda u prošloj godini, ističe Ana Bazdan Papež, regionalna direktorica IDC Adriatics, 'Ovakav pregled pruža nam odgovor na pitanje tko je tko u informatičkoj ponudi Hrvatske.'

U kategoriji regionalnih i lokalnih informatičkih poduzeća pružatelja IT usluga i proizvođača softvera vodeće tri kompanije su In2 Grupa, Sedam IT i Infobip.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Hrvatskoj top-listu predvodi S&T Grupa, kao i u 2012. godini, a drugu poziciju zadržao je IBM. Treba napomenuti da, kad su internacionalni ponuđači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u zemlji.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Recro i Microline. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi Eurotrade.