RETRO NOSTALGIJA

Pretvorite mobitel u legendarni Game Boy

25.02.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Legendarna Nintendova igraća konzola Game Boy odsad je dostupna i na mobilnim ekranima Android smartphonea i iPhonea. Na raspolaganju je 13 'naslova' - Mario Land, Tetris, Dr.Mario, Bomberman, Kirby's Dream Land, Kirby XXL, Space Invaders, Motocross Maniacs, Bomb Jack, Boxxle 2, Castelian, Centipede te Stopwatch

Nažalost, entuzijasti i nostalgičari s računala će morati koristiti nešto drugo - poput pravih aplikacija/emulatora kako bi se igrali i prisjetili djetinjstva. Emulator na stranici BenMidi traži uređaj s ekranom osjetljivim na dodir kako bi sve funkcioniralo.


Kao i kad su posrijedi ostali emulatori, veliko je pitanje kako će pravno Nintendo reagirati na postojanje stranice koja emulira njihov proizvod koji je svjetlo dana ugledao daleke 1989. godine (u Europi 1990). Uređaj je u prvoj varijanti prodan u gotovo 88 milijuna primjeraka. Naprodavanija igra začudo nije bila Mario, već Tetris (30,26 milijuna) i Pokemon Red and Blue (23,64 milijuna).

Igraću konzolu je pogonio posebno kreirani 8-bitni Sharp LR35902 na radnom taktu od 4,19 MHz uz pripadajućih 8 KB radne memorije. Usporedbe s današnjim pametnim telefonima uistinu padaju u vodu već u začetku priče, no vrlo je zgodno prisjetiti se kako je to nekad izgledalo.