DUGOROČNE POSLJEDICE I VEĆE

Prekid interneta u Egiptu stajao 90 milijuna dolara

03.02.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Petodnevni prekid internetskih usluga o kojemu je odlučila egipatska vlada stajat će zemlju 90 milijuna dolara (65 milijuna eura), a posljedice bi dugoročno mogle biti i veće, po prvim procjenama koje je u četvrtak objavio OECD

'Blokirane usluge (telekomunikacijske i internetske) čine oko tri do četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ili gubitak od 18 milijuna dolara na dan', ističe Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u kratkom priopćenju.

Dugoročno bi te posljedice mogle biti i veće, jer je ta mjera pogodila mjesne i međunarodne visokotehnološke tvrtke koje pružaju usluge i izvan Egipta, ističe organizacija sa sjedištem u Parizu.

'Ubuduće će biti puno teže privući strana poduzeća i osigurati im pouzdan rad mreža, a sve dosad privlačenje tih tvrtki bilo je glavna strategija vlade u Egiptu', ocijenio je OECD.

Pristup internetu u Kairu u srijedu se djelomično normalizirao, nakon više od pet dana nasilnog prekida koji je organizirala vlada predsjednika Hosnija Mubaraka suočena s neviđenim prosvjedima u gotovo 30 godina njegove vladavine.