VEČERAS OD 21 h

Pratite pomrčinu Mjeseca uživo na tportalu!

15.06.2011 u 16:36

Bionic
Reading

U srijedu, 15. lipnja 2011. dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca koja će biti vidljiva i iz svih krajeva Hrvatske, naravno, ako ne bude oblačno

Neće svi dijelovi svijeta imati ovu privilegiju, stoga iskoristite priliku i bacite pogled na nebo. Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca kod nas će biti vidljiva tek 2015. godine.

Članice Hrvatskog astronomskog saveza organizirat će promatranja u brojnim gradovima širom Hrvatske, a ako u vašem kraju bude oblačno, ostaje vam mogućnost da je pratite na našem portalu (dolje), zahvaljujući suradnji s Akademskim astronomskim društvom iz Rijeke.

'Mi u Rijeci redovno imamo programe različitih astronomskih promatranja, među kojima i meteora, pomrčina i tranzita planeta', rekao je predsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka, ing. Dinko Brautović

'Četvrtkom navečer u 21,30 imamo predavanja, prezentacije i promatranja teleskopom po pristupačnoj cijeni od samo 10 kuna. Naše Astronomsko društvo postoji već više od 36 godina', objasnio je.

Pomrčina počinje oko 18 sati i 24 minute po našem vremenu kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu, međutim, taj prvi dio neće biti vidljiv iz naših krajeva, a i inače ga je teško uočiti.

No ono najvažnije, potpuna pomrčina, vidjet će se iz svih dijelova Lijepe Naše. Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute, a nekoliko minuta kasnije izronit će na istočnom horizontu. Oko 21 sat i dvije minute, čitav će se naći u Zemljinoj sjeni i kroz nju putovati do oko 23 sata i dvije minute. Najtamniji će biti oko 22 sata i 14 minuta. Današnja pomrčina bit će jedna od pet najduljih u ovom stoljeću.

Tijekom potpune pomrčine, Mjesec je crvenkasto narančaste boje koja nastaje lomom i raspršivanjem svjetlosti Sunca. Naime, čak i kada se Mjesec cijeli nalazi u Zemljinoj sjeni, bijele zrake Sunca lome se u atmosferi, a njihov crveni dio spektra nastavlja putovati prema Mjesecu.

Oko ponoći, Mjesec će potpuno izaći iz sjene, a sat vremena kasnije i iz polusjene. U Zagrebu će se promatranje organizirati na livadi Cmrok s početkom u 20,30, a pregled svih ostalih lokacija pogledajte ovdje.