kartel protiv klarne

Posvađali ih zlatni mobiteli: Brat Pabla Escobara odgađa izlazak najvrednije europske fintech tvrtke na američku burzu

10.11.2020 u 08:48

Bionic
Reading

Brat preminulog kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara i švedski direktor poznat kao El Silencio pred američkim sudom tuže uspješnu švedsku kompaniju zbog zaustavljanja prodaje rasklopnih mobitela robne marke Escobar i neplaćanja računa

Escobar Inc, kompanija Pablova brata Roberta Escobara pod vodstvom Šveđanina Olofa Gustafssona, tvrdi da im Klarna duguje 400.000 eura za tisuću mobitela robne marke Escobar, prodanih putem njene platforme. Iako sporan iznos nije velik za tvrtku vrijednu 10,6 milijardi dolara, to bi joj moglo zaustaviti izlazak na američku burzu.

'Imam dobre odvjetnike i jamčim vam da ćemo pobijediti na sudu', rekao je Gustafsson. U Klarni kažu da su zadržali novac jer vjeruju kako prodani telefoni nikad nisu dostavljeni kupcima.

Roberto je osnovao kompaniju Escobar Inc još 1984. u Kolumbiji, a posljednjih šest godina bavi se zaštitom obiteljskog imena pa često tužaka tvrtke i ljude koji se koriste imenom Escobar za prodaju proizvoda.

Godine 2016. tužio je Netflix zbog serije 'Narcos' i na kraju se s njima nagodio izvan suda. Na sud je slao i kompanije kao što je Apple, a sudske pozove dobili su i reperi 2 Chainz i Snoop. No tužba protiv Klarne ne odnosi se na zaštitu marke Escobar, nego na pokušaj tvrtke da koristi reputaciju narkobosa za prodaju pozlaćenih telefona.

Sve je počelo prošlog prosinca, kad je Escobar Inc predstavio Escobar Fold 1, preklopni pametni telefon presvučen zlatom.

Klarna je naprasno zaustavila daljnju prodaju Escobarovih telefona, navodno iz etičkih razloga Izvor: Društvene mreže / Autor: Escobar Inc official

Ovaj telefon, kao i sljedeći modeli Fold 2 i Gold 11 Pro, zapravo su Royole FlexPai, Samsung Galaxy Fold 2 i iPhone 11, prekriveni tankim slojem zlata ili zlatnim naljepnicama. Kompaniju su kritizirali i zbog korištenja oskudno odjevenih žena u svojoj reklami, a pojavile su se i informacije o tome kako telefoni nikad nisu isporučeni kupcima.

Escobarovi mobiteli prodavali su se daleko ispod tržišne cijene originalnih modela; Escobar Gold 11 Pro nudio se za 499 dolara, što je upola manje od cijene iPhonea 11. To je, tvrdili su u kompaniji, imalo veze s jeftinim ponudama iz kineskog Shenzhena.

Mladi poduzetnik

Roberto Escobar upravlja kompanijom uz pomoć mladog švedskog izvršnog direktora Olofa Gustafssona. Poduzetničku karijeru započeo je kao 17-godišnjak, pokrenuvši izdavačku kuću i časopis o stripovima. U objavama na Twitteru može ga se vidjeti kako pozira u crnom odijelu, s teškim zlatnim lancem oko vrata i s kalašnjikovom u ruci.

Nakon što je 2009. objavio prevedenu verziju stripa o životu Michaela Jacksona odlučio je napraviti videoigru o pop zvijezdi. Otišao je u Ameriku te je naletio na filmaša koji je snimio dokumentarac o Pablu Escobaru. Gustafssonu se učinilo da bi videoigra o šefu narkomafije bila još bolji potez.

Jedna od verzija priče o Escobarovim telefonima proširila se društvenim mrežama Izvor: Društvene mreže / Autor: Marques Brownlee

Escobarovu bratu svidjela se ideja pa je postavio mladog Šveđanina za izvršnog direktora Escobar Inca; imao je tada samo 21 godinu. Roberto je lani osnovao i Pablo Phone, londonsku tvrtku koja je trebala voditi internetsku trgovinu za Escobar Inc. Gustafsson se uz pomoć obiteljskog holdinga u Švedskoj povezao s Klarnom, preko koje bi prodavao svoje telefone.

Escobar Fold 1 počeo se prodavati u prosincu prošle godine. U tri dana, tvrdi Gustafsson, prodano je tisuću primjeraka, da bi Klarna naprasno zaustavila daljnju prodaju, navodno iz etičkih razloga.

Klarna je odbila platiti Escobaru telefone koje je tvrtka prodala putem platforme jer oni navodno nikad nisu stigli do kupaca. Od kolumbijske tvrtke zatražili su podatke o isporuci nasumce odabranih dvadesetak uređaja. I dok Klarna tvrdi da nikad nije dobila zadovoljavajući odgovor, Escobar Inc i Gustafsson tvrde da su napravili sve što se tražilo od njih.

'Dali smo im dokaze da smo poslali uređaje; dali smo im dokaze da su svi uređaji isporučeni; dali smo im dokaze da smo platili poštarinu, sve kako bismo pokazali da nije riječ o prijevari', pravdao se Gustafsson redakciji Sifteda.

Postupak u Kaliforniji

Kako god bilo, Klarna je zadržala četiri milijuna švedskih kruna, otprilike 400.000 eura, i još ih ne namjerava vratiti. U međuvremenu, telefone se i dalje moglo kupovati uplatom izravno na račun Gustafssonove švedske tvrtke, stoji u objavi na Redditu.

Escobar Inc Izvor: Ferrari / Profimedia / Autor: Escobar Inc

Gustafsson, kojeg na službenoj stranici Escobar Inca nazivaju El Silencio, tvrdi da su svi proizvodi, naručeni i plaćeni putem Klarne, poslani kupcima.

Sudski proces protiv Klarne Gustafsson je pokrenuo pred sudom u Kaliforniji, u kojoj i živi. Vjeruje u uspjeh tužbe koja bi mogla usporiti, pa čak i zaustaviti, izlazak najvećeg europskog fintech startupa na američku burzu.

U Klarni se, razumljivo, nadaju da će slučaj biti odbačen, ali se i pripremaju na proces koji bi mogao započeti sljedeće godine.