SRCE AMSTERDAMA

Posjetite kuću koja se izrađuje 3D printerom

23.03.2014 u 12:52

Bionic
Reading

Grupa ambicioznih nizozemskih arhitekata počela je s izradom kompletne 'kuće na kanalu' korištenjem 3D pisača. Zvuči nevjerojatno? Pa, ovaj pokus ili svojevrsna izložba je dobrim dijelom tjedna otvorena za posjete u srcu Amsterdama, kako bi svi mogli vidjeti na koji način se realizira struktura

Kuća se radi pomoću golemog 3D pisača 'KamerMaker' koji je posebno sastavljen i smješten u transportnom kontejneru, a osim strukture u stanju je raditi i namještaj. Štoviše, to je uz zidove bila i prva zadaća ovog pisača.


Za strukturu je odabrana posebna vrsta dizajna saćaste strukture, prethodno testirana tek na minijaturnim prototipima. Problem je bio prebaciti sve ideje iz tog svijeta modela u mjerilu 1:1, a posebno zbog same prirode 3D pisača. Nakon svakog isprintanog bloka stigle su posebne dorade i ideje kako unaprijediti dizajn, a za blok visine tri metra je potrebno kakvih tjedan dana.

Arhitekti se nadaju smanjiti to vrijeme na svega dva sata po bloku i dovršiti svih 12 soba kuće u godinu dana, a kompletna struktura kuće bi trebala biti gotova unutar tri godine. Iako valja imati na umu da je ova kuća tek pokus - istraživanje što je sve moguće napraviti, sasvim sigurno je da će se saznati mnogo praktičnih stvari vezanih za tehnologiju 3D ispisa na 'velikom planu':