"ELEKTRONIČKI ALKEMIČAR"

Posjetite izložbu o Alanu Turingu, ocu računarstva

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 07.07.2016 15:36
  • Objavljeno 07.07.2016 u 15:36
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Radiona.org

8. srpnja s početkom u 20:30 sati u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu otvorit će se izložba Re-Making / Re-Mixing History - Alan Turing. Izložba će biti otvorena sve do 17. srpnja

'Projekt Re-Making / Re-Mixing History bavi se inovatorima i učenjacima od Galilea do Alana Turinga promatrajući ih kroz hibridnu umjetnost i hacker/maker kulturu, a sastoji se od niza zasebnih izložbi tematski podijeljenih prema ovim područjima: mechatronika, kinetika, robotika, device_art, dizajn interakcija, BIOart', stoji u priopćenju za izložbu.

Ovaj projekt tematizira znanstvenike/pionire u područjima u kojima su se bavili, no zbog vremena u kojem su živjeli morali su proći kroz brojne nedaće. Proganjalo ih se, onemogućavalo u radu, zatvaralo ih se, gledalo se na njih kao heretike, protivnike sustava i još mnogo toga.

Jedan od njih je svakako bio i Alan Turing, otac računarstva koji je podnosio torturu zbog homoseksualnosti, o čem je napisan i veći tekst na stranicama Gadgeterije. Kako je već tad bilo riječi, otužno da je posthumno ovaj genijalni britanski znanstvenik amnestiran tek nedavno, 60 godina nakon osude za homoseksualnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!