"ELEKTRONIČKI ALKEMIČAR"

Posjetite izložbu o Alanu Turingu, ocu računarstva

07.07.2016 u 15:36

Bionic
Reading

8. srpnja s početkom u 20:30 sati u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu otvorit će se izložba Re-Making / Re-Mixing History - Alan Turing. Izložba će biti otvorena sve do 17. srpnja

'Projekt Re-Making / Re-Mixing History bavi se inovatorima i učenjacima od Galilea do Alana Turinga promatrajući ih kroz hibridnu umjetnost i hacker/maker kulturu, a sastoji se od niza zasebnih izložbi tematski podijeljenih prema ovim područjima: mechatronika, kinetika, robotika, device_art, dizajn interakcija, BIOart', stoji u priopćenju za izložbu.

Ovaj projekt tematizira znanstvenike/pionire u područjima u kojima su se bavili, no zbog vremena u kojem su živjeli morali su proći kroz brojne nedaće. Proganjalo ih se, onemogućavalo u radu, zatvaralo ih se, gledalo se na njih kao heretike, protivnike sustava i još mnogo toga.

Jedan od njih je svakako bio i Alan Turing, otac računarstva koji je podnosio torturu zbog homoseksualnosti, o čem je napisan i veći tekst na stranicama Gadgeterije. Kako je već tad bilo riječi, otužno da je posthumno ovaj genijalni britanski znanstvenik amnestiran tek nedavno, 60 godina nakon osude za homoseksualnost.