zlonamjerni virusi

Poruke-bombe kruže omiljenim chat servisom: Ne dotičite crnu točku na WhatsAppu!

09.05.2018 u 08:53

Bionic
Reading

Korisnike WhatsAppa uznemirile su dvije poruke koje ruše aplikaciju i resetiraju mobitel. Iako u tekstu poruke jasno piše što će se dogoditi, mnogi i dalje podliježu prevari misleći da se radi o šali

Potrebne su samo dvije poruke da se WhatsApp sruši, a možda i vaš uređaj. Niz nedavnih izvještaja pokazuje kako je, čini se, Facebookova aplikacija za razmjenu poruka žrtva zlonamjernog napada porukom-bombom koja može uzrokovati ne samo pad aplikacije, već i cijelog sustava Android.

Poput ostalih sličnih poruka, ove sadrže skrivene simbole u praznom prostoru poruke koji se ne vide. Ako dotaknete određeni dio teksta, aplikacija će 'proširiti' ove simbole, što bi moglo uzrokovati preopterećenje aplikacije ili čak pad cijelog operacijskog sustava.

Do sada su identificirane najmanje dvije varijacije poruke-bombe - postoji jedna s crnom točkom koja doslovno upozorava primatelje što će se dogoditi ako dotaknete točku. Misleći da se radi o šali, ljudi učine upravo to. U tekstu druge piše: 'Ovo je vrlo zanimljivo' s emojijima smiješnog lica, iako je malo vjerojatno da ćete se smijati kad se telefon uruši, piše Digital Trends.

Video objašnjava kako zlonamjerni virusi skriveni u porukama ruše aplikacije na Androidu Izvor: Ostale fotografije / Autor: Tom Scott/Youtube

Za sada, WhatsApp nije objavio nikakvu izjavu o virusu, no vjerojatno je da će poslati obavijest kroz nekoliko dana. U međuvremenu, međutim, morat ćete se držati podalje od sumnjivih tekstualnih poruka, posebno onih koje vas eksplicitno upozoravaju da se loše stvari mogu dogoditi onima koji zanemaruju upozorenja.

Do sada su korisnici izvijestili da virus ruši aplikaciju na Android i iOS uređajima, ali samo Android telefoni potpuno su potpune žrtve poruke-bombe. Operacijski sustavi iPhonea, barem do sada, ostaju otporni na napade.

  • +2
F8 2018 Izvor: Facebook / Autor: Facebook

U WhatsAppu je bilo prilično dramatično posljednjih nekoliko tjedana, posebno što je jedan od njegovih suosnivača Jan Koum najavio svoj odlazak nakon neslaganja oko toga kako je matična tvrtka Facebook rukovala korisničkim podacima, a prethodno je i drugi suosnivač koji sudjeluje u pokretu #BoycottFacebook zbog sličnih problema.

No Whatsappu se ne događaju samo loše stvari. Na F8 konferenciji u Kaliforniji početkom mjeseca, CEO i osnivač tvrtke Facebook Mark Zuckerberg objavio je nekoliko novosti koja će uskoro doći na WhatsApp, uključujući mogućnost provođenja grupnih video poziva, kao i podrška naljepnicama.