CYBER SIGURNOST

Popularnu foto destinaciju Imgur napali su hakeri, evo detalja

27.11.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Čini se da naoko beskonačna parada web portala koji su pretrpjeli hakerske napade ne staje. Najnovija žrtva je popularna stranica za dijeljenje slika Imgur

Popularna destinacija za razmjenu fotografija sužbeno je razotkrila da je bila hakirana prije nekoliko godina, a rezultat je bio preko 1.7 milijuna ukradenih računa. Najgori dio priče? Počinitelj još nije otkriven.

Prema izvješću ZDNeta, ovaj cyber napad ne predstavlja prevelik razlog za zabrinutost brojnih korisnika koji za korištenje stranice daju samo svoju email adresu i izmišljenu lozinku.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Koristite istu lozinku na više stranica?

Problem je, doduše, ako spadate u 'onaj dio' populacije globalne mreže koji za sve koriste jednu te istu lozinku. Ako ste se prepoznali među tim redovima, vrijeme je za malo paničarenja i htnog mijenjanja lozinki na drugim računima. Imgur, naravno, garantira da se ovaj problem ne bi smio ponoviti, s obzirom da su nedavno (prošle godine, točnije) instalirali jači algoritam za enkripciju.

Upad na Imgur prvi je otkrio Troy Hunt koji je o opasnosti obavjestio sve posjetnike njegove popularne stranice Have I Been Pwned.

Brzi i učinkoviti

Hunt je, naime, Imgur upozorio nakon što je opazio da netko koristi informacije iz ukradene baze podataka za pristup drugim stranicama. Do petka je Imgur službeno 'riješio problem'.

'Rekao sam Imguru za problem još krajem prošlog tjedna' rekao je Hunt. 'Zahvaljujući prijavi, web majstori su u manje od 24 sata osigurali sve podatke, što je zbilja hvalevrijedni pothvat', zaključuje stručnjak za sigurnost.