NAJVEĆA KRAĐA IKAD?

Pokradeni podaci 360 milijuna korisnika. Jeste li među njima?

27.02.2014 u 16:09

Bionic
Reading

Podaci s 360 milijuna korisničkih računa ukradeni su i ponuđeni tijekom posljednjih nekoliko tjedana na prodaju na crnim cyber tržištima

Kako su hakeri došli do količine ukradenih podataka od koje pamet stane, još nije poznato, kao ni što je točno ponuđeno na prodaju, osim što se pojavilo 1,25 milijardi e-mail adresa. Već čujemo kako spameri otvaraju boce šampanjca...


Stručnjaci upozoravaju na rizik od krađe podataka vezanih uz kreditne kartice, kao što su korisnička imena i lozinke, koji bi mogli omogućiti pristup bankovnim računima online, korporativnim mrežama, zdravstvenim podacima... Ukratko, bilo kojoj vrsti računalnog sustava.

Pretpostavlja se da je u pitanju bilo više odvojenih napada. U jednom od njih plijen su bili podaci s oko 105 milijuna korisničkih računa, što bi mogla biti najveća pojedinačna krađa te vrste dosad.

Alex Holden, direktor informatičke sigurnosti u tvrtci Hold Security, rekao je da su u toj kompaniji razmjere pljačke počeli naslućivati tijekom protekla tri tjedna, kad se na crnim tržištima odjednom pojavila dosad neviđena količina podataka. Ista je tvrtka lani otkrila upad u Adobe, tijekom kojeg je ukradeno na desetke milijuna podataka.

Moguće je da opljačkane tvrtke još nisu svjesne što se dogodilo te da će ih o tome obavijestiti drugi, koji će naići na dokaze hakiranja.

Masovne krađe poput ove obično za plijen imaju korisnička imena, lozinke i e-mail adrese, često nezaštićene enkripcijom. Adobe je bio izuzetak - podaci ukradeni s njegovih servera bili su enkriptirani, što hakerima otežava prodaju i korištenje.

Ukradene e-mail adrese pripadaju velikim servisima za webmail kao što su AOL, Google, Microsoft i Yahoo, kao i gotovo sve tvrtke s popisa Fortune 500 i brojne nevladine organizacije, piše Daily Mail

Mijenjajte lozinke, odmah i redovno, ne koristite iste za pristup različitim servisima.