CORTANA I SPARTAN

Pogledajte što donosi sljedeći build Windowsa 10

04.03.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Microsoft bi članovima Insider programa uskoro trebao isporučiti novi build nadolazećeg operativnog sustava Windows 10. Na stranici WinBeta su se imali priliku poigrati s novom generacijom internetskog preglednika iz Redmonda, nazvanog Spartan. Istovremeno, stranica Wzor je ugrabila hrpu novih slika OS-a, koje uglavnom čine nove ikonice u buildu 10022

Još u siječnju Microsoft je otkrio kako će Windows 10 stići s dva internetska preglednika, poznatim IE11 za kompatibilnost te nečim potpuno novim - Spartanom. Spartan bi trebao biti 'istinska' konkurencija modernim preglednicima kao što su Chrome i Firefox, a po svoj prilici bit će i zadani preglednik novog operativnog sustava.

Pored brojnih mogućnosti, Spartan izgleda vrlo minimalističkog pristupa, a na WinBeta su testirali integraciju s virtualnim asistentom poznatim kao Cortana.

Kad god Cortana prepozna dodatne informacije na stranici koju korisnik posjećuje, počet će 'skakutati' u pregledniku kako bi korisniku pomogla u otkrivanju sadržaja poput radnih sati, lokacije, mogućnosti narudžbe i drugog. Kako to izgleda moguće je vidjeti u filmiću:

WinBeta ne navodi o kojem buildu sustava je riječ, no spominje kako bi se ova mogućnost trebala pojaviti u skorijim izdanjima sustava za članove Insider programa - možda već ovaj tjedan.

Procurenih informacija nema mnogo, Microsoft dosta radi 'u pozadini' peglajući bugove koje prijavljuju testni korisnici, no i u novom izdanju su zadržane ikonice oko kojih vlada vrlo podijeljeno mišljenje: