A ZBILJA POSTOJI

Pogledajte labos, kao da je Iron Manov

07.09.2013 u 09:00

Bionic
Reading

U filmovima i stripovima Tony Stark ima supernabrijani visokotehnološki laboratorij u kojem može rukama upravljati trodimenzionalnim hologramima. Fikcija? Znanstvena fantastika? Ne ako ste Elon Musk

Šef tvrtke Tesla Motors, poznate po električnim auotomobilima, sastavio je prvu inačicu takvog labosa s tehnologijama koje su relativno lako dostupne, piše Mashable.

U videu njegove tvrtke SpaceX, koja se bavi proizvodnjom raketa, pokazao je kako je stvorio dizajnerski laboratorij koji koristi kontroler Leap Motion za upravljanje trodimenzionalnim dizajnima pomoću pokreta. Možete vidjeti kako dorađuje dio rakete pokretima dlana gore-dolje. To je prirodnije sučelje za interakciju s dizajnom, kaže usput.

Napisali su nešto računalnog koda kako bi povezali Leap Motion sa Siemensom NX, softverom koji koriste za dizajniranje raketa. Nadogradio ga je s CAD-om, 3D projekcijama i naočalama za virtualnu stvarnost Oculus Rift.

Kao šlag na tortu, Musk tako dizajnirane dijelove pretvara u fizičke objekte pomoću laserskog 3D printera, koji ih stvara tako što nanosi sloj po sloj metalnih čestica i usput ih tali.