DOBRA GODINA

Pogledajte koliko je zaradio šef Applea i zašto mora koristiti privatni zrakoplov

28.12.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Uz plaću, Tim Cook i vodeći ljudi Applea dobili su milijunske bonuse, kao i velike iznose u dionicama do kojih mogu doći tek ako ostanu u tvrtki neko vrijeme

Tijekom fiskalne 2017. godine glavnom direktoru Applea Timu Cooku isplaćeno je 3,06 milijuna američkih dolara plaće i 9,33 milijuna dolara bonusa, a dobio je i dionice vrijedne 89,2 milijuna dolara.

Ukupno, riječ je o oko 102 milijuna dolara (ukoliko unovči dionice po cijeni po kojoj ih je dobio, naravno).

Te je podatke objavila američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) prije godišnjeg sastanka Appleovih dioničara, zakazanog za 13. veljače iduće godine u dvorani Steve Jobs u Apple Parku. 

Appleovi direktori - među kojima su Luca Maestri, Johny Srouji, Dan Riccio i Bruce Sewell - dobili bonuse veće od tri milijuna dolara svaki, odnosno ukupna primanja veća od 24,3 milijuna dolara po glavi. Najbolje plaćena direktorica je Angela Ahrendts, Appleova šefica prodaje, koja godinu završava s 24.216.072 dolara. 

Uz podatke o primanjima čelnih ljudi, u objavi SEC-a je i informacija o tome kako Appleov nadzorni odbor inzistira da Cook koristi privatni zrakoplov za sva putovanja, bila ona poslovne ili privatne prirode. Kao razlozi za taj potez navedeni su sigurnost i efikasnost. 

Tijekom godine na izmaku Cookovi troškovi na putovanje zrakoplovom dosegli su 93.109 dolara. Apple je potrošio dodatnih 224.216 dolara na njegovo osobno osiguranje. 

U izjavi je navedeno i šest prijedloga o kojima se Appleovi dioničari trebaju očitovati, poput ponovnog imenovanja knjigovodstvene tvrtke i reizbora članova odbora te uspostave povjerenstva za ljudska prava, piše Mac Rumors.

  • +8
Tim Cook, Apple CEO Izvor: Reuters / Autor: Stephen Lam