STEVE JOBS

Odlazak legendarnog pionira računalstva

06.10.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Suosnivač Applea i jedan od najvažnijih ikona u svijetu tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća, Steve Jobs, preminuo je nakon višegodišnje borbe s rakom gušterače. Hoće li budućnost tehnologije bez Stevea biti komplicirana, ružna i s previše gumba?

Davne 1976. godine u Homebrew računalnom klubu u Palo Altu u Kaliforniji hobisti su se okupili kako bi jedni drugima pokazali najnovija dostignuća iz svijeta računalstva. Kućna računala tada su bile kutije s gomilom lampica; isprogramirate li računalo, mogli ste postići da se lampice pale i gase onako kako vi želite.

Možete zamisliti njihovo iznenađenje kada su Steve Jobs i Steve Wozniak donijeli Apple I, računalo koje je imalo tipkovnicu i priključivalo se na televizor. Apple I nije bio odveć lijep - nalazio se u ružnjikavom drvenom kućištu ručne izrade - no bilo je to, u osnovi, računalo kakva danas koristimo.

Jobs i Wozniak pokrenuli su novu eru, a već njihovo sljedeće računalo - Apple II - bilo je prvo komercijalno uspješno kućno računalo na svijetu.

Premotajmo povijest 35 godina unaprijed, na Appleovu konferenciju za medije, gdje je čitav tehnološki svijet nagađao (a dioničari strepili) hoće li bolest Stevea Jobsa i njegov nedolazak utjecati na Appleovu sposobnost inovacije. Apple je, naime, predstavljao novi iPhone - još jedan uređaj za čiji je uspjeh zaslužan ponajviše Steve Jobs.

Steve ipak nije došao zbog uznapredovale bolesti, a mnogi su komentirali da Appleove prezentacije bez njega jednostavno nisu iste. Da, Apple je predstavio novi iPhone, baš onakav kakav bi predstavio i da je Steve bio tu, no nedostajala je njegova legendarna još jedna stvar - one more thing - kojom je završavao svaku Appleovu pressicu.

Upravo je nevjerojatno da je jedan čovjek započeo gotovo svaku relevantnu eru računalne tehnologije, barem što se široke potrošnje tiče - kućna računala, tableti, mobiteli, audio playeri. Oni koji se boje što će Steveov odlazak učiniti Appleu, imaju pravo: takav se genije ne rađa baš svaki dan.

Apple je danas najveća kompanija na svijetu (to bi se moglo malo i uzdrmati s otvaranjem američke burze, gdje Appleovi dioničari tradicionalno snažno reagiraju na sve vijesti vezane uz Stevea Jobsa). No, znate li kad je Appleu bilo najteže i kad je ta kompanija bila na rubu propasti? Od 1985. do 1997, kada Jobs nije bio na čelu te kompanije.

Steve je, kažu, bio nevjerojatna osoba: silno uvjerljiv, nespreman na prihvaćanje kompromisa i uvijek uvjeren da je upravo sljedeći Appleov proizvod onaj koji će (iznova) promijeniti svijet. Vidjet ćemo koliko daleko će Apple dospjeti bez njega, no o pravom 'nasljedniku' nitko se zapravo ne usudi ni govoriti: taj je par cipela prevelik za većinu smrtnika.

Kako je jedan čovjek uspio biti toliko utjecajan? Recept je jednostavan, a sam Steve ga je svojedobno izrekao u legendarnom citatu:

Stay foolish, stay hungry.'