NOVI PONOS NASA-E

Pogledajte kako će Curiosity tražiti Marsovce

21.07.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Ako sve bude išlo kako treba, NASA-in robotski laboratorij Curiosity počet će istraživati Mars za nešto više od godinu dana, a na vrhu njegove liste prioriteta bit će potraga za tragovima života

Curiosity bi trebao biti lansiran krajem 2011. godine. Za putovanje do odredišta trebat će mu osam i pol mjeseci, a u atmosferu Crvenog planeta ući će ogromnom brzinom od preko 32.000 km na sat. Kako bi sletio na zadanu točku na tlu, uključit će impresivan niz potisnika, padobrana i radara.

NASA trenutno razmatra dva moguća odredišta. Na prvoj će se Curiosity suočiti sa stjenovitim lancem visokim poput Kilimandžara, međutim ondje će moći istraživati kamenje i sedimente koji su se nataložili kroz duga vremenska razdoblja. Druga je pak krater kroz koji je svojevremeno tekla rijeka. U njemu bi možda mogao pronaći organske materijale koje su naplavile njezine vode.

Vozilo veličine automobila istraživat će površinu Marsa najmanje dvije godine i prikupljati te proučavati uzorke. Curiosity je opremljen naprednim instrumentima koji će mu omogućiti da otkrije ugljik i druge moguće tragove života. Novi uređaj nazvan ChemCam trebao bi laserima razbijati kamenje s udaljenosti od sedam metara, a potom analizom svjetlosti otkrivati elemente u nastalom dimu i prašini.

Ako nađe nešto zanimljivo, uključit će svoje kamere i snimiti materijale izbliza ili će pokrenuti svoju robotsku ruku i prikupiti uzorke radi daljnje analize.

Fascinantne mogućnosti ovog rovera prikazane su na NASA-inoj animaciji (pogledajte film dolje).

NASA je još početkom prošle godine najavila kako će nakon okončanja ere raketoplana (koja završava upravo danas) i otkazivanja misije Constellation, koja je ljude trebala vratiti na Mjesec, svoje znanstvene potencijale i sredstva usmjeriti u potragu za životom, putovanja do drugih planeta te istraživanje asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju za Zemlju.