VIŠA MATEMATIKA, HRVATSKI…

Podignute razine mature za upis na fakultete!

21.11.2012 u 17:37

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je donio konačnu odluku o kriterijima za upis studenata u I. godinu preddiplomskih studija u 2013/14. kojima se podiže letvica za upis na brojne fakultete, objavio je danas rektor Aleksa Bjeliš

Senat je odluku za većinu svojih sastavnica donio još 30. listopada 2012, s izuzetkom nekoliko fakulteta od kojih je u međuvremenu zatraženo dodatno razmatranje odluka na temelju preporuka Radne skupine za državnu maturu.

Većina sastavnica Sveučilišta tražila je da maturanti polažu (A) razinu na barem jednom od obveznih predmeta: iz hrvatskoga jezika kao upisni kriterij traži je 21 sastavnica, iz matematike 17 sastavnica, a iz stranog jezika 13. U okviru upisnih kriterija prag je definiralo 12 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Također, na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu definiran je izborni predmet, a uvjet i bodovanje hrvatskoga jezika na višoj (A) razini uvedeni su na svim nastavničkim studijima.

Senat ističe da Zagrebačko sveučilište ima jako dobru popunjenost unatoč podizanju upisnih kriterija u proteklih nekoliko godina. U akademskoj godini 2012/13. ona je iznosila 93 posto. Ako se promatraju kvote za redovite studente, iznosila je čak 97 posto.

Na temelju ove odluke do određenih je izmjena u upisnim kriterijima došlo na devet sastavnica (Arhitektonski fakultet, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Hrvatski studiji, Katolički bogoslovni fakultet, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Kineziološki fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet, Muzička akademija).