SVEMIRSKO OLUJNO NEVRIJEME

Počela velika smjena Sunčevih polova

07.08.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Magnetski polovi Sunca uskoro bi se trebali potpuno zamijeniti – sjeverni će dobiti polaritet južnog i obratno, javljaju NASA-ini stručnjaci

'Čini se da nas od potpune zamjene polova dijele najviše tri do četiri mjeseca', rekao je solarni fizičar Todd Hoeksema sa Stanford Universityja dodavši da će ova smjena izazvati 'efekt talasanja' u Sunčevom sustavu.

Sunčevo magnetsko polje mijenja svoju orijentaciju aproksimativno svakih 11 godina kada ciklus naše matične zvijezde dosegne vrhunac, a njezin unutrašnji dinamo se reorganizira. Ovogodišnja smjena dogodit će se u ciklusu koji je obilježen brojem 24 jer su od 1755. godine, kada je počelo praćenje aktivnosti Sunčevih pjega, prošla 24 ciklusa. Nakon nje uslijedit će postupno slabljenje Sunčevih aktivnosti.

Solarni fizičar Phil Scherrer, također sa Stanforda, kaže da u trenutku zamjene Sunčeva polja oslabe, padnu na nulu, a potom se ponovno pojave sa suprotnim polaritetom.

Smjena Sunčevih polova je velik događaj. Naime, područje Sunčevog magnetskog utjecaja, poznato kao heliosfera, proteže se milijardama kilometara iza Plutona, a promjene polarnosti uzrokuju deformacije u tzv. strujnoj plohi koje se očituju sve do samog ruba Sunčevog sustava do kojeg su nedavno stigle sonde Voyager.

Hrvatski stručnjak za Sunce dr. sc. Bojan Vršnak kaže da je ploha struja valovita površina koja se od Sunčevog ekvatora proteže prema van. U njoj spora rotacija magnetskog polja inducira električnu struju. Ona je slaba, iznosi samo 0.0000000001 ampera po četvornom metru, međutim, budući da je cijelo područje debelo oko 10.000 km, a široko milijardama kilometara, ukupna struja je golema. Cijela heliosfera organizirana je oko te plohe.

Strujna ploha (kliknite za uvećanje)


'Ona se proteže u ravni Sunčeva ekvatora što znači da je nagnuta u odnosu na Zemlju, no nije ravna već je iskrivljena zbog rotacije Sunca koja joj daje oblik Arhimedove, odnosno Parkerove spirale pa više podsjeća na nekakav sombrero', rekao je dr. Vršnak i pojasnio: ' Ove formacije sa Sunčevim vjetrom putuju prema van brzinom od oko 400 km u sekundi. Zamjena polja dodatno deformira strujnu plohu, a Zemlja na svojoj putanji prolazi kroz ove nabore što može uzrokovati svemirsko olujno nevrijeme (pogledajte ilustraciju dolje desno). No te su oluje ipak uglavnom slabije od onih koje izazivaju koronalni izbačaji mase, odnosno eksplozije na Suncu.'

Prema podacima NASA-e Sunčev sjeverni pol već je promijenio polaritet dok južni kasni.

'Oba pola uskoro će se obrnuti pa će početi druga polovica solarnog maksimuma', rekao je Scherrer.