SVETI PODACI

Piratskom crkvom protiv Zakona o autorskim pravima

06.08.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Religiju 'kopimi' utemeljili su osnivači Pirate Baya, a tijekom godina raširila se diljem svijeta. Njezini poklonici vjeruju kako je razmjena podataka sveta te kako se sve na internetu može slobodno kopirati i dijeliti dalje

Tijekom godina diljem svijeta razvile su se najrazličitije moguće 'crkve' koje su više ili manje uspješne u privlačenju 'vjernika'. Od onih koji vjeruju u to da su svijet stvoriti vanzemaljci pa do onih koji se smatraju 'jedijima', različite 'religije' imaju različite statuse u državama diljem svijeta.

No u tradicionalno pravoslavnoj Rusiji uskoro bi se mogla pojaviti još jedna, registrirana, religija.

Kako prenosi Russia Today, aktivisti ruske piratske crkve predat će zahtjev za registracijom svoje religijske organizacije u pet ruskih gradova. Cilj im je registrirati 'crkvu' kako bi se mogli boriti protiv Zakona o autorskim pravima.

Naime, poklonici kopimija (Copy Me) vjeruju da je proces razmjene podataka svet, a kopiranje i širenje informacija moralno opravdano te su odlučni u tome da to pravo zaštite i na sudu. Žele pokrenuti tužbu kojom će pokušati dokazati da Zakon o autorskim pravima vrijeđa religijska uvjerenja njihovih sljedbenika.

Kopimijsku zajednicu utemeljili su osnivači poznatog servisa za razmjenu dokumenata Pirate Baya te je u Švedskoj registrirana kao službena religija. Međutim, pitanje je hoće li ista religija biti registrirana i u Rusiji.

Njezini aktivisti nadaju se kako će temeljem nedavno donesenog zakona protiv vrijeđanja vjerskih osjećaja te zakona protiv piratstva, uspjeti zaustaviti blokadu piratskih stranica u Rusiji.

'Registracijski proces trajat će godinama, ali sljedbenici kopimizma moći će podići tužbu protiv zakona o autorskim pravima', uvjeren je predsjednik ruske Piratske stranke Pavel Rassudov

Stručnjaci nisu toliko uvjereni, jer u Rusiji religijske organizacije nemaju utjecaja na zakonodavstvo, a i jedino bi Ustavni sud mogao odlučiti o tome krše li se nekim zakonom prava sljedbenika nove religijske organizacije.